Dakar 2016: Stanovnik ostaje kod kuće

Stanovnik-uvodna

Nakon 18 nastupa na reliju Dakar, Stanovnik je u zadnji tren odustao od nove avanture. Presudilo je otkazivanje sponzora.

Odiseja će krenuti bez njega. Dok se mašinerija njegovih nesuđenih protivnika skupno ukrcavala na brod za Argentinu, slovenski veteran Miran Stanovnik je objavio konačnu odluku o nenastupanju na ovogodišnjem reliju Dakar. Razlog su financije.

Naime, sponzor mu je trebala biti tvrtka koja je bila fokusirana na tržište Perua, no odustali su nakon što je i Peru odustao od domaćinstva. Nakon toga Stanovnik očito nije mogao naći novog sponzora i tako je u financijskoj konstrukciji ostala rupa od 30-ak tisuća eura. Pritom ovo odustajanje ne znači i kraj dugačke karijere.

Možda je, barem podsvjesno, donošenju odluke o pauzi pridonijeli i blago razočaranje smjerom kojim ide ovaj reli, a koje se u Stanovnikom izjavama osjeti već nekoliko godina. Ovogodišnja ruta, koja je ograničena samo na prostor Argentine i Bolivije, biti će praktično lišena velikih pješčanih dina i Stanovnik je uvjeren kako će nedostajati doza romantike. No, uvjeren je da će reli biti iznimno težak, zbog velike nadmorske visine u Boliviji, ali i opasno brz.

Novo izdanje relija Dakar kreće 3. siječnja iz Buenos Airesa. Ovaj put bez Mirana Stanovnika.

dakar2015-6etapa-stanovnik

fbmp ytmp imp