Motosport

OPH utrke u motokrosu na Pepačevom brijegu

OPHXX

Duga je i lijepa tradicija održavanja utrka za Prvenstvo Hrvatske u motokrosu na Uskrsni ponedjeljak, na popularnoj stazi Pepačev brijeg u Prigorju Brdovečkom, kraj Savskog Marofa.

I ove godine okupilo se dosta gledatelja, iako pamtimo i daleko veće zanimanje za taj atraktivni sport. Vrijednim domaćinima ovaj put vrijeme je bilo naklonjeno, iako je uoči priredbe padala obilna kiša. Bilo je vrlo lijepo i sunčano, pomalo prohladno ali ugodno za natjecanje. Staza je bila teška, vrlo rovita, ali jednako natopljena i omogučila je jednake uvjete svima.

Otvorenost priredbe potvrdio je dolazak nekoliko slovenskih vozača svih uzrasta, a bilo je i nekoliko gostiju iz Rumunjske.

I s navršenih 38 godina legendarni Zabočanin Nenad Šipek (Yamaha) još je najbolji hrvatski vozač. Slavio je u najjačoj MX Open konkurenciji, ispred uspješnog povratnika nakon ozljede Marka Leljaka i Danijela Božića (oba KTM). Slijedili su; Slovenac Borut Koščak (Yamaha), pa Igor Ermakora i Antonio Kossi (oba KTM), Slovenac Aleksander Osek (Honda), Jurica Marović i Alen Mikulić (oba Yamaha), Slovenac Igor Pancar (Yamaha), Dejan Opet (Yamaha), Danko Braim (Kawasaki), Dragutin Marović st. I Andrea Paulić (oba Honda), te Marijo Glajh (KTM).

U MX2 je pobijedio agresivni branitelj naslova Matej Jaroš (Kawasaki), koji je jedini uspio pritisnuti i Nenada Šipeka u zajedničkoj vožnji tih dviju kategorija. Ipak, Jaroš je slavio u MX2 tek zbog pobjede u drugoj utrci, ispred Hrvoja Karasa (Yamaha), s kojim je skupio jednak broj bodova, a treći je bio Slovenac Dejan Zver (Kawasaki), odnosno u natjecanju za domaće prvenstvo mladi 15-godišnji Luka Križnik (Yamaha). Slijedili su; sve uspješniji Bruno Porobić i Karlo Lešković , te Ivan Kundid (svi Yamaha), Tomislav Hrdelja (KTM), Paolo Bezuh (Kawasaki), Petar Kundid (Suzuki), Zoran Stambul i Mihael Kelnarić (oba Yamaha), Kristijan Blažević (Kawasaki) i Goran Stambul (Yamaha).

U konkurenciji MX 85 blistao je Matija Kelava (KTM), uvjerljivi dvostruki pobjednik, u obje vožnje ispred Slovenca Jana Pancara (Yamaha) i Luke Crnkovića (KTM), Pancar i Crnković oduševili su publiku svojom žestokom borbom za drugu poziciju. Četvrti ukupno bio je Rumunj Robert Krisztian Tompa (KTM), a u domaćem prvenstvu Martin Kaić (Yamaha). Slijedili su; Edin Halilović (Yamaha), Rumunj David Cristian Catana (Yamaha), Matija Boltužić (KTM), Raul Žgomba (Yamaha) i Lovro Drešar (Yamaha).

U juniorskom uzrastu MX 65, bez lanjskog prvaka Maxa Herendića koji ove godine ne vozi motokros, dominirao je borbeni Nikola Hranić, ispred Antonija Ivšića 8 Mihaela Goleca (svi KTM), a slijedili su; Rumunj Andrei Emil Poponut i Kristijan Jakopec (oba Kawasaki), te Dominik Paskor (KTM).

Kod najmlađih u MX 50, poražena je braniteljica naslova Mia Ribić (KTM), koja je bila neutješna kad je zapela u prvoj utrci zbog kvara na motociklu. Tako je slavio Tomislav kakša (polini), ispred Slovenca Jake Oseka (KTM), Mije Ribić, te Jelene Kundid i Patrika Ujčića (oboje KTM).

Među veteranima očekivano najbrži bio je Ivica Hukman (Yamaha), ispred Marija Klanjčića (Yamaha) i Renata Kajića (Suzuki). Oni su vozili zajedno s B – ligašima, među kojima je u Open konkurenciji slavio Janko Martinac (suzuki), ispred Darija Ivanuša (Kawasaki) i Renata Sokolovića (KTM), dok je u B-250 najbolji bio Antun Mrazović (Kawasaki), ispred Ivana Vrbančića (Yamaha) i Roberta Šimunovića (Honda).

Nastupile su i žene, na zajedničkim utrkama s veteranima i B – ligašima. No, kako su sestre Banković iz Istre jedine, ne mogu se službeno bodovati za Kup HMS-a (minimum je tri sudionika), pa su pridodane B-250 konkurenciji, u kojoj je Marina Banković (Kawasaki) na Pepačevom brijegu ukupno zauzela devetu poziciju.

Ekipno, među seniorima najbolja je bila Jaska, a među juniorima TRP – Marović, dok je najuspješniji klub B – lige bio karlovački Carstadt.

fbmp ytmp imp