Motosport

Stoner ide u mirovinu

StonerXX

Ono što se prije dva tjedna činilo samo glupim tračem, pretvorilo se u senzaciju. Stoner na kraju ove sezone prekida karijeru, pitanje je samo odlazi li s 2 ili 3 naslova svjetskog prvaka

Tijekom vikenda u Estorilu pojavile su se glasine kako će na kraju 2012. godine Casey Stoner objesiti kacigu o klin. Stoner je uvijek bio poseban i imao svoje mušice, ali malo tko je bio spreman povjerovati da bi u 26. godini života, u svojim najboljim vozačkim danima i na vrhuncu slave, mogao okrenuti leđa sporta. Na konferenciju uoči utrke u Le Mansu to je ipak postala istina. Na iznenađenje svih, Stoner je pročitao izjavu u kojoj stoji da je nakon mnogo promišljanja i razgovora s obitelji odlučio kako mu je ova posljednja sezona u MotoGP-u. Kao glavni razlog je naveo svoju zasićenost i nedostatak strasti za sport koji se u zadnje vrijeme promijenio i koji ga je razočarao.

U kasnijem nešto dužem izlaganju na tu temu otvorio je dušu i priznao da je teško podnosio kritike, posebno tijekom 2009. kada je propustio dobar dio sezone zbog misteriozne bolesti, koja se kasnije identificirala kao alergija na laktozu. Smetao ga je i podsmjeh dok je tvrdio da nije problem u njemu nego u Ducatiju, što je onda, na svoju žalost potvrdio i Rossi. Jasno, za mnogo štošta su mu krivi i novinari.

Osim toga, Stoneru se ne sviđa kuda ide cijelo MotoGP prvenstvo, misleći prije svega na uvođenje CRT koncepta koji je nekonkurentan, ali i na premali broj tvorničkih motocikala zbog čega su utrke automatski dosadnije. Dakako, u posljednjih se nekoliko godina mnogo toga promijenilo i u privatnom životu, a to što mu se prije koji tjedan rodila kćer, navodno nije bio presudan faktor, nego je samo olakšalo donošenje odluke.

Stoner je 2007. postao svjetski prvak za upravljačem Ducatija, a prošle je godine isti uspjeh ponovio s Hondom, s kojom se i trenutno nalazi u minimalnom vodstvu u ukupnom poretku. Nakon nedavnih slavlja u Jerezu i Estorilu, Stoner je kompletirao nisku uspjeha u smislu da ima barem jednu pobjedu na svakoj od staza na kojoj se trenutno voze MotoGP utrke. Nakon završetka ove sezone želi duže vrijeme uživati u drugim stvarima u životu, a onda bi jednog dana rado sudjelovao u poznatoj australskoj V8 Supercar seriji. Nakon Stonerovog priopćenja Rossi je požurio utješiti javnost najavom da ostaje još barem dvije godine u prvenstvu.

fbmp ytmp imp