Motosport

Ples na kiši

LeMansXX

Rossi je pobijedio u Le Mansu. Doduše, bio je to onaj „drugi“ Rossi u Moto3 kategoriji, ali ni onaj „pravi“ Rossi nije bio loš osvojivši drugo mjesto malo ispred Stonera i daleko iza Lorenza

Kad je u Le Mansu pala kiša, Rossiju je zasjalo sunce. Kombinacija staze na kojoj je prošle godine dogurao do jedinog podija na Ducatiju i lošeg vremena kod kojeg je vozačko iskustvo važnije od tehnike pružile su Rossiju dosta razloga za optimizam. Lorenza svejedno nije mogao uloviti. Španjolac je u iznimno teškim uvjetima vozio bez greške, izdržao je i kratkotrajni pritisak Stonera, te je na kraju pobijedio sa čak 10 sekundi prednosti. Time je vozač Yamahe ponovo preuzeo vodstvo ukupnom poretku, iako mu samo 8 bodova prednosti pred Stonerom ne daje prostora za opuštanje.

Za razliku od usamljenog Lorenza, Rossi je imao zanimljivu utrku. Prvo se hrvao sa Crutchlowom i Doviziosom za treće mjesto i njihove se pažnje otarasio tek kad su obojica vozača Tech 3 Yamahe pali. Istovremeno je sustigao Stonera na Hondi, te ga nakon jednog neuspješnog pokušaja, prešao na početku posljednjeg kruga i tako osvajanjem drugog mjesta ostvario najbolji rezultat od kada je prešao na Ducati.

Daleko iza Stonera kao 4. ciljem prolazi njegov pokisli timski kolega Pedrosa, dok je Bradl osvajanjem 5. mjesta dokazao talent i ostvario najbolji rezultat svoje kratke MotoGP karijere, a zadovoljstvo može biti to veće što je odolio izravnim napadima Haydena. Nakon što su pali, Dovizioso i Crutchlow su uspjeli nastaviti utrku i završiti kao 7. i 8., ispred nevidljivih Barbere i Bautiste koji su zaokružili prvu desetoricu.

Među CRT vozačima najbrži je bio Petrucci, ali je on pao u samoj završnici utrke, tako da je ta čast, a s njome i ukupno 11. mjesto pripalo Ellisonu ispred Pasinija i Espargaroa, sva trojica na Aprilijinom CRT motociklu. Slijede Pirro na FTR-Hondi i Hernandez na BQR-Kawasakiju, a onda na 16. mjestu i tvornička Yamaha u rukama Spiesa, koji je imao još jednu očajnu nedjelju, ovaj put zbog problema s vizirom. S 2 kruga zaostatka utrku je završio i kratkotrajni povratnik Vermeulen, kao zamjena za Edwardsa, dok je posljednje 18. mjesto pripalo Silvi. Osim Petruccija, utrku nije uspio završiti ni Abraham, ali ni de Puniet koji je pao na samom startu, a onda je još jednom pao s rezervnog motocikla.

Moto2 utrka je protekla u znaku Luthija koji je odnio prvu ovogodišnju pobjedu. Pomoglo mu je i to što se njegovi progonitelji de Angelis, Marquez i Zarco utrkom završili padom, dok je Pol Espargaro nakratko izletio sa staze. To ne umanjuje uspjeh Luthija koji je vodio skoro cijelu utrku i pobijedio sa 6 sekundi prednosti ispred Cortija i 12 sekundi ispred Reddinga. Kao 4. je završio Iannone ispred Kallia, a zanimljiva je bila borba četvorice vozača za 6. mjesto. Na kraju je ono pripalo Espargarou ispred Westa, koji je startao kao tek 27., dok su Smith i Simon pogriješili u zadnjem zavoju. Smith je bez obzira na pad završio kao 10., dok je Simon doslovno gurao motocikl ciljnom ravninom i protrčao kroz cilj kao 13. Takvim se razvojem događaja zakomplicirala situacija na vrhu pa tako sada samo 3 boda dijele Espargaroa, Marqueza i Luthija.

U klasi Moto3 je do svoje prve pobjede pred svojom domaćom publikom i u svom rodnom kraju došao Louis Rossi. Bila je to kaotična kišna utrka u kojoj se jedno vrijeme činilo da postoji prokletstvo prvog mjesta. Tako je, nakon što je vodio skoro pola utrke, prvo pao Faubel, kojeg je na čelu kolone naslijedio Oliviera samo da bi i on pao, a onda je vrlo brzo istu stvar učinio i Vinales. Pribrojimo li tome padove Saloma, Kornfeila i Khairuddina, koji su također bili blizu vrhu poretka, postaje jasno zašto je pobjedničko postolje bilo popunjeno neobičnim licima. Doduše, ne može se ništa uzeti Rossijevoj pobjedi koji je slavio sa skora pola minute prednosti ispred Moncayoa i Rinsa, iza kojih su slijedili Antonelli, Sissis i Cortese, koji je također pao, ali se uspio vratiti i završiti kao 6. te je tako povećao svoju prednost u ukupnom poretku nad odustalim Vinalesom.

TRENUTNI POREDAK (nakon 5. utrka)

MotoGP
Lorenzo Yamaha 90
Stoner Honda 82
Pedrosa Honda 65
Crutchlow Yamaha 45
Dovisioso Yamaha 44

Moto2
P. Espargaro Kalex 71
Marquez Suter 70
Luthi Suter 68
Iannone Speed Up 46
Redding Kalex 44

Moto3
Cortese KTM 67
Vinales FTR Honda 55
Salom Kalex KTM 49
Fenati FTR Honda 45
Rins Suter Honda 44

fbmp ytmp imp