Motosport

Borba s kišom i blatom u Orehovoj vasi

Orehova-VasXX

MX3 & WMX prvenstvo svijeta, nakon Mladine u Hrvatskoj imalo je natjecanje na popularnoj stazi Radizel, u Orehovoj vasi u Sloveniji. Domaćini su tom prigodom obilježili i 60-tu obljetnicu svog kluba, a natjecanje je posjetio i predsjednik države Danilo Turk.

Slično kao nekih zadnjih godina na našoj Mladini, ovaj put su „fantje“ u Orehovoj vasi imali problema s velikom kišom i debelim blatom. Staza je kvalitetna, zemlja također podnosi teške uvjete, ali je konfiguracija Radizela izazivna i zahtjevna.

Međutim, upravo je briljirao mladi Slkovenac Klemen Gerčar (Honda), dvostruki pobjednik, kojeg prati glas pravog specijaliste za blatnjave staze. Isto tako je vrhunsku klasu potvrdila i trenutno vodeća svjetska vozačica, Talijanka Chiara Fontanesi (Yamaha). Iako su upravo ženske utrke prekidane zbog olujnog vremena; najprije kvalifikacijska vožnja – u kojoj je do prekida vodila Fontanesi, a potom i prva utrka – koju je pri prekidu vodila Irkinja Natalie Kane (KTM), samo malo ispred Fontanesi.

Pobjedom u drugoj utrci, Talijanka je stvari postavila na svoje mjesto, a za treću pozociju na podijumu izborila se snažna Nizozemka Britt van der Wekken (Honda). Slijedile su; Francuskinja Justine Charroux (Yamaha), Poljakinja Joanna Miller (KTM), Nizozemka Marianne Veenstra (KTM) i druge... Jedina hrvatska vozačica na Radizelu, Marina Banković (Kawasaki), nije završila kvalifikacijsku vožnju, te nije bila na startu finalnih utrka.

Klemen Gerčar bio je dominantan u obje utrke MX3 serije, ukupno ispred vodećeg u seriji, Austrijanca Matthiasa Walknera (KTM), koji je nedavno trijumfirao na Mladini. Walkner je na Radizelu zauzeo treće mjesto u obje utrke. Ukupno treći bio je njegov zemljak Gunther Schmidinger (Honda), a slijedili su; drugi Slovenac Matevž Irt (Suzuki), finski rutiner Antti Pyrhonen (Honda), Poljak Lukasz Lonka (Honda), Čeh Martin Michek (KTM), ljubimac domaće publike Sašo Kragelj (Yamaha) itd...

Hrvatskih vozača nije bilo u Orehovoj vasi, jer su istovremeno nastupali na domaćem prvenstvu u Rakovom Potoku.

U generalnom poretku MX3, vodi Matthias Walkner s 226 bodova, ispred Schmidingera 198, Gerčara 192, Pyrhonena 179, Micheka 169, Irta 155 i drugih... U WMX prvenstvu žena, superiorna je na čelu Chiara Fontanesi, s 241 bodom, ispred Natalie Kane 178, Van der Wekken 172, Charroux 144, Veenstra 143 itd...

fbmp ytmp imp