Motosport

Gotovo prvo poluvrijeme

MugelloXX

Utrkama u Sachsenringu i Mugellu završen je prvi dio MotoGP sezone. Lorenzo je i dalje u vodstvu, ali sada mu umjesto Stonera za vrat puše Pedrosa

Ako postoji staza na kojoj se isplati staviti novce na pobjedu inače vječno drugog Pedrose, onda je to Sachsenring. Potvrdilo se to i ove godine kada je Pedrosa baš u Sachsenringu ostvario svoju prvu pobjedu ovu sezone, treću uzastopnu na toj stazi. Čak 15 sekundi prednosti pred drugoplasiranim Lorenzom djeluje jako uvjerljivo, no treba napomenuti da je Pedrosu sve do zadnjeg kruga napadao timski kolega Stoner, koji je u završnom pokušaja pretjecanja pao. Takvim se razvoj događaja iza Pedrose i Lorenza na pobjedničko postolje probio Dovizioso, koji je do zadnjeg metra vodio borbu sa Spiesom.

Nakon slavlja u Sachsenringu, Pederosa je imao dodatnog razloga za zadovoljstvo budući je objavljeno kako u momčadi Repsol Honde ostaje ne još samo jednu (kako je očekivano), nego dvije sezone, što bi trebalo biti dovoljno da kraj njega vozački sazrije nova španjolska zvijezda Marc Marquez. U svakom slučaju, Pedrosa je svojih 15 minuta slave produžio na čitavih tjedan dana, sve tamo do starta utrke u Mugellu, gdje je vodio prvih nekoliko zavoja, prije nego ga je obišao Lorenzo na svom putu do 5 pobjede ove sezone. Na kraju je Lorenzo prošao ciljem 5 sekundi prije Pedrose, dok je treće mjesto ponovo pripalo Doviziosu, no tek nakon neizvjesne borbe s Bradlom, koji je tako točno na polovici svoje prve MotoGP sezone bio samo nekoliko stotinki sekunde udaljen od prvog podija.

Sasvim blizu je bio i Rossi, koji je pred domaćom publikom došao do 5. mjesta, dok je gubitnik ponovo bio Stoner. On je jedini riskirao sa posebnom stražnjom gumom, što ga je usporavalo u prvom dijelu utrke, da bi onda u pokušaju nadoknađivanja izletio sa staze i završio kao tek 8. Tako je Stoner u samo dvije utrke, od potpune bodovne poravnatosti s Lorenzom, nakupio zaostatak od velikih 37 bodova. Osim toga, Stonera je po broju osvojenih bodova prestigao i Pedrosa, koji je sada sa 19 bodova zaostatka preuzeo ulogu prvog izazivača.

POREDAK NAKON 9 OD 18 UTRKA

1. Lorenzo Yamaha 185
2. Pedrosa Honda 166
3. Stoner Honda 148
4. Dovizioso Yamaha 108
5. Crutchlow Yamaha 95

fbmp ytmp imp