Motosport

Spies odlazi iz Yamahe, Rossi se vraća?

SpiesXX

Spies je neslužbeno objavio da na kraju sezone napušta tvorničku momčad Yamahe, što je odmah pokrenulo špekulacije s ključnom riječi Rossi, ali i Marlboro

Taman kada se stvorio dojam kako će se dva od preostala tri mjesta na tvorničkim motociklima popuniti tako da će Spies produžiti svoj ugovor s Yamahom, a Rossi s Ducatijem, ovogodišnja kaotična priča o prelascima glavnih MotoGP igrača dobiva novi zaplet. Naime, Spies je neslužbeno objavio kako odlazi iz Yamahine tvorničke momčadi, što je odmah pokrenulo špekulacije o tome tko će popuniti njegovo mjesto.

Najzanimljivija kombinacija je ona prema kojoj će se na to mjesto vratiti Rossi. Na prvi pogled teško zamislivo budući je prva Yamahina violina i dalje Lorenzo, koji je principu „ja ili on“ prije dvije godine i protjerao Rossija iz momčadi. No, Lorenzo je već izjavio da nema ništa protiv povratka Rossija, što bi mogao biti rezultat toga da ga više ne smatra realnom prijetnjom i/ili spoznaje da bi mu Rossi mogao osigurati plaću. Naime, Lorenzo ni kao svjetski prvak nije imao marketinški potencijal, pa su tako odlaskom Rossija iz Yamahe otišli i sponzori, a sada se pojavljuju glasine kako bi Talijan u povratku u staro jato za sobom povukao i Marlboro. Ta priča i ne zvuči tako nevjerojatno ako znamo da Yamaha i ta duhanska marka imaju dugu i uspješnu zajedničku povijest, koja je prekinuta ulaskom Ducatija u MotoGP. Možda je doista vrijeme da Yamaha iskoristi Rossija kako bi uzvratila udarac.

Ako se taj scenarij ne ostvari, najveće šanse da zauzme Spiesovo mjesto imaju vozači Tech 3 Yamahe. Dovizioso je s tri uzastopna podija pokazao da zaslužuje mjesto u tvorničkoj momčadi Yamahe, no marketinški je manje zanimljiv od timskog kolege Crutchlowa, koji se, s druge strane, već dugo dovodi u vezu s tvorničkom momčadi Ducatija iz koje je, do ovog novog preokreta, trebao izgurati Haydena i praviti društvu Rossiju. A što je sa Spiesom? Iz njegove se kratke obavijesti može iščitati da je poprilično ogorčen, no ne zna se da li samo Yamahom ili cijelim MotoGP prvenstvom. S obzirom da se ne spominje u nikakvim aktualnim kombinacijama, moguće je da se vrati u Superbike ili čak u američko prvenstvo, no možda je najizglednija opcija da krene Stonerovim stopama i potpiše zahtjev za vozačku mirovinu. Uostalom, godinu je dana stariji od Australca.


fbmp ytmp imp