Motosport

Pedrosa u lovu na Lorenza

PedrosaXX
Nakon slavlja u Indianapolisu Pedrosa ima samo 18 bodova zaostatka za Lorenzom. Ozlijeđeni Stoner sve više gubi korak

Ne može se reći da je pobjeda Pedrose u Indinapolisu bila iznenađenje. Tijekom cijelog vikenda bio je među dva najbrža, a u prilog su mu išle i dramatične kvalifikacije, na kojima su - dotad također iznimno brzi - Spies i Stoner ozlijeđeni u padovima u nesretnom zavoju broj 13. Baš kao i Nicky Hayden koji je zbog potresa mozga i slomljene ruke morao propustiti nedjeljnu utrku, dok je još u petak Barbera ozlijedio kralježnjake i tako vjerojatno otvorio bolovanje do kraja sezone.

Bez obzira na bolno rame, Spies je dobro krenuo u utrku, čak i vodio neko vrijeme prije nego ga je prestigao Pedrosa. I bio bi to vjerojatno zanimljivi dvoboj da ubrzo nakon toga Spiesu nije eksplodirao pogonski agregat, što je stvorilo popriličan kaos na ciljnoj ravnini. Kad se dim razišao na drugom je mjestu bio Lorenzo, koji je pogriješio u odabiru mekše stražnje gume, ali je svejedno bio dovoljno brz da s novih 20 bodova minimalizira štetu u odnosu na Pedrosu, ali i da se još malo udalji od nesretnog Stonera.

Naime, Stoner je u subotnjem padu polomio desni gležanj, što je došlo na naplatu u drugom dijelu utrke kada s jakim bolovima nije mogao odoljeti napadima Doviziosa. Vozač Tech 3 Yamahe je po peti put u posljednjih 7 utrka završio kao 3. i tako vjerojatno razveselio momčad Ducatija za koju će (vrlo vjerojatno) voziti iduće sezone.

Kad smo već kod Ducatija, vrijedi spomenuti da je Rossi proživo još jednu katastrofu. Zapravo je 7. mjesto na utrci i najbolje što mu se dogodilo tog vikenda budući je na subotnjim kvalifikacijama bio čak i iza de Punieta na CRT motociklu. Iako se na samoj utrci nekako otarasio CRT motocikala, nije im daleko pobjegao i završio je daleko iza Stonera, Bauitiste i Bradla, koji su zaokružili popis prve šestorice.

Sljedeća utrka je već ovaj vikend u Brnu, što znači da će nakon napornog puta Stoner imati minimum vremena za oporavak. S teško ozlijeđenom nogom i 39 bodova zaostatka za vodećim Lorenzom, Australac je u sve nezavidnijoj situaciji. Čini se sve izvjesnijim da će o tituli svjetskog prvaka odlučivati dva Španjolca, pri čemu je Lorenzo veliki favorit u odnosu na Pedrosu. No, možda se u Brnu ipak dogodi i (medicinsko) čudo.

Trenutni poredak:
1. Lorenzo Yamaha 225
2. Pedrosa Honda 207
3. Stoner Honda 186
4. Dovizioso Honda 137
5. Crutchlow Yamaha 106


fbmp ytmp imp