Motosport

Dakar 2013: Plan puta

slikaXX

U glavnom gradu Perua sve je spremno za početak 35. izdanja najpoznatijeg pustinjskog relija

5. siječnja, koji dan kasnije nego što je to uobičajeno, Lima će ugostiti start 460 natjecateljskih vozila, među kojima će biti skoro 200 motocikala i 40 četverocikala. Nova avantura će započeti tamo gdje je prošle godine završila, u glavnom gradu Perua.

Po prvi put od kada je preseljen u Južnu Ameriku, reli Dakar će krenuti rutom u smjeru sjever-jug, a po prvi put u povijesti, već bi uvodne etape trebale donijeti borbu s pustinjom. Nakon nekoliko dana u Peruu i kratkotrajnog ulaza u Čile, karavan prelazi Ande i ulazi u Argentinu, gdje je predviđeno 6 noćenja, uključujući i dan odmora u San Miguelu 13. siječnja.

U samoj Argentini će biti nešto manje pijeska, no njega opet neće nedostajati nakon što se još jednom prijeđu Ande i uđe u Čile. Pustinja Atacama trebala bi riješiti pitanje pobjednika, ali i prorijediti preostale natjecatelje na putu do cilja u Santiagu, glavnom gradu Čilea.

Prema planu, natjecatelji bi tijekom 14. etapa trebali prevaliti ukupno 8.423 km od čega 4.146 km otpada na brzinske ispite. Oni koji stignu do cilja, u prosjeku će voziti 600 km dnevno, pri čemu bi prosječna dužina brzinskog ispita trebala iznositi 296 km. Najduža je 9. etapa od San Miguela do Cordobe, koja će se voziti nakon dana odmora i tijekom koje će natjecatelji odraditi 852 km, od čega čak 593 km otpada na brzinski ispit.






fbmp ytmp imp