Motosport

Dakar 2013: 9. etapa

slikaXX
Zalutala krava je pokvarila planove Yamahe i olakšala vozačima KTM-a okupiranje vrha poretka

Iznenađenja na ovogodišnjem reliju Dakar i dalje ne prestaju. Za najnoviju promjenu na vrhu pobrinula se krava koja se ispriječila na putu Yamahi u rukama Davida Casteu, do te etapa vodećeg u ukupnom poretku. Prilikom pada Casteu je oštetio motocikl i iščašio rame, ali je svejedno nastavio dalje da bi ga samo 15 km prije kraja skoro 600 km dugačkog brzinca sustigao i mehanički kvar. Progurao je Yamahu kroz cilj, ali je pao s vodeće na tek 21. poziciju u ukupnom poretku.

Da stvar bude gora po Yamahu, nije dobro prošao ni njegov timski kolega Pain, koji se dosad cijelo vrijeme držao prve petorke, čak je i vodio. No, na 9. etapi je nekoliko puta pao i spustio sa na 6. mjesto u poretku, sa sada već skoro pola sata zaostatka. Sve je to olakšalo posao vozačima KTM-a da konačno zasjednu na vrh poretka.

Najbrži među njima, na vrlo brzoj makadamskoj etapi koja je dobrim dijelom vodila i kroz šumu, bio je Despres, koji je odnio tek prvu ovogodišnju etapnu pobjedu te se probio na 2. mjesto u ukupnom poretku, odmah iza svog timskog kolege Farie, koji je preuzeo vodstvo.

Bio je to dobar dan i za vozače Husqvarne, pa je tako Barreda bio 2., a Botturi 3. najbrži, što mu je omogućilo da se probije među prvu petoricu. Konačno je proradio i Rodrigues, koji je na etapi ostvario 5. vrijeme te je tako tvorničku Hondu dovukao na 7. mjesto u ukupnom poretku.

Trenutni poredak (nakon 9 etapa)
1. Faria – KTM – 25h.57min:12sek
2. Despres – KTM - +5:23
3. Lopez – KTM - +9:03
4. Jakes – KTM - +16:56
5. Botturi – Husqvarna – +22:58
















fbmp ytmp imp