Motosport

Preziosi napustio Ducati

slikaXX
Službeni razlog je zdravlje, no nedavna degradacija ipak pobuđuje sumnju u istinitost te tvrdnje

Hvaljeni, ali u posljednje vrijeme i osporavani Fillippo Preziosi odlučio je napustiti tvrtku u kojoj je proveo 19 godina, od čega je 12 godina bio tehnički guru u natjecateljskom odjelu Ducati Corse. Preziosi nije samo bio inženjer nego i donedavni vođa Ducatijevog MotoGP projekta i pod njegovom je palicom Stoner donio jedini MotoGP naslov toj talijanskoj marki.

Većim dijelom svoje karijere, Preziosia su smatrali genijem, a osim pobjedničkog motocikla iz 2007., razvio je i kasnije revolucionarne, ali i manje uspješne generacije Desmosedicija, prvo s karbonskim okvirom, a onda i bez okvira u klasičnom smislu te riječi, da bi dolaskom Rossija bio prisiljen izdati vlastita uvjerenja i konstruirati klasični aluminijski okvir.

Sve to nije donijelo konkretne rezultate, pa je tako Preziosi postao jedna od prvih žrtvi Audija kao novog vlasnika Ducatija. Prije svega nekoliko mjeseci izbacili su ga iz MotoGP projekta i degradirali u „civilni“ sektor gdje je trebao biti direktor odjela za razvoj cestovnih motocikala.

Takva kronologija događaja donekle pobuđuje sumnje u istinitost službenog razloga davanja ostavke. Naime, u Ducatiju tvrde da je jedini razlog pogoršanje zdravlja, a vezano uz Preziosijevo specifično fizičko stanje, misleći tu na oduzetost od struka na niže, kao posljedice ozljeda koje je zadobio 2000. godine putujući motociklom po Sjevernoj Africi.

Bez obzira na osporavanja proteklih nekoliko godina, Preiziosi će ostati upamćen kao najpoznatiji i najhrabriji konstruktor u dosadašnjem dijelu MotoGP ere.


fbmp ytmp imp