Motosport

I Kawasaki se vraća u MotoGP?

slikaXX

Suzuki je gotovo sigurno u igri, a sad se pojavila špekulacija i o Kawasakiju. Račun bez krčmara?

Ponekad je potrebno samo malo indiskrecije pa da se pobudi mašta. Vlasnik CRT momčadi Forward Racing je u intervjuu s talijanskim portalom GPone.com spomenuo kako je u razgovorima za iduću sezonu osim s Yamahom i Hondom u kontaktu i sa Suzukijem i Kawasakijem. Spominjanje Kawasakija je bio grom iz vedra neba.

Suzukijev je povratak praktično već gotova stvar i njihov će se novi MotoGP motocikl pojaviti na zajedničkim testiranjima nakon utrke u Barceloni. No, o bilo kakvom povratku Kawasakija dosad nije bilo ni riječi, a teško je povjerovati da bi tako veliku stvar mogli skrivati od oka zainteresiranih javnosti.

No, možda iza tih jedva vidljivih dimnih signala tinja i slabašna vatrica. To što je Forward Racing nastao na razvalinama nekadašnjeg Hayate Racinga cijeloj priči daje kakvu takvu težinu. Naime, nakon što se Kawasaki iznenada povukao iz MotoGP-a, Hayate Racing je tijekom 2009., uz tehničku podršku Kawasakija, nastavio projekt utrkivanja s Ninjom ZX-RR s kojom je Marco Melandri izvodio čuda.

Budući su sva 24 mjesta na startnoj rešetki popunjena, Suzuki i Kawasaki se 2014. mogu vratiti u igru samo preko postojećih momčadi. A u tom slučaju bi se činilo nekako najlogičnije da se Kawasaki vrati baš preko Forward Racinga. To više što ta momčad ove godine već koristi Kawasaki pogonske agregate koje ugrađuje u FTR-ov okvir. No, nisu li možda baš u tom kontekstu raspravljali i o mogućoj suradnji za 2014?

Ionako bi o eventualnom povratku Kawasakija bilo naivno razmišljati samo u okvirima čistog MotoGP motocikla. Recimo, zašto Kawasaki ne bi privatnim momčadima isporučivao CRT motocikl kojeg bi razvio na bazi svog natjecateljskog motocikla ZX-10R, a s kojim se uspješno bori u Superbike prvenstvu? Aprilia je učinila sličnu stvar kad je na bazi Superbike verzije modela RSV4 stvorila tzv. ART motocikl, koji je prošle godine apsolutno dominirao CRT dijelom ukupnog poretka.

Ako se dogodi da Kawasaki iznenadi sve i pojavi se s pravim MotoGP motociklom, riskiraju da bude negdje u sredini poretka, odnosno na kraju MotoGP kolone. Ako se pojave s CRT motociklom, moglo bi se dogoditi da budu nešto niže u sredini poretka, ali i pri vrhu CRT kolone. Doduše, čini nam se da je u ovom slučaju bolje biti zadnji u gradu nego prvi u selu, a vrijeme će pokazati da li su i u Kawasakiju bili na tragu tog mišljenja. Ako su uopće ikada i razmišljali o povratku o MotoGP.








fbmp ytmp imp