Motosport

Texas: Marquez je 2 sekunde brži od Rossija

slikaXX

Marquez je na testiranjima na novoj američkoj stazi pokazao da brzo uči, za razliku od Rossija

Odrađen je prvi od tri predviđena dana testiranja na novoj stazi u Austinu (Texas), na kojoj će se 21. travnja po prvi put održati i MotoGP utrka. Riječ je o privatnim testiranjima na kojima su u originalu trebali nastupiti samo tvornički vozači Honde, ali im se odlučila pridružiti i tvornička momčad Yamahe, dok su u Ducatiju procijenili kako bi ih kratkotrajna posjeta SAD-u previše koštala. Da sve ne bi ostalo na tome, pojavila su se i dva vozača na američkim CRT motociklima, koji bi s pozivnicama trebali nastupiti i na samoj utrci.

Iako ostvarena vremena treba uzeti s velikom rezervom budući su se svi tek upoznavali sa zahtjevnom stazom, indikativno je da je u takvim posebno zahtjevnim i za sve jednakim uvjetima uvjerljivo najbrži bio Marc Marquez. On je sa svojom Hondom ostvario za nepunih pola sekunde bolje vrijeme od Pedrose, dok je aktualnom svjetskom prvaku pobjegao skoro 7 desetinki. Rossi je istovremeno bio skoro 2 sekunde sporiji od njega, iako je Talijan sa 68 odvoženih krugova proveo najviše vremena na stazi.

Bez obzira na to, Rossi nije štedio pohvale na ime raznolikosti i uzbudljivosti nove staze, a slične su komentare imali i drugi vozači. Doduše, postoji i nekoliko oštrih zavoja koji su prespori za MotoGP motocikle, ali je na 5,5 km dugačkom krugu i pregršt brzih zavoja, a navodno se na dugačkoj ciljnoj ravnini, prije kočenja uzbrdo, dohvaća i 340 km/h.

Budući jedan dan nije bio dovoljan sa pronađu idealne linije, za očekivati je da će se preostala dva dana najbrža vremena dodatno spustiti. Zbog iznimne zahtjevnosti staze, s dosta zamki i slijepih zavoja, nema sumnje da će vozači koji su se pojavili na ovim testiranjima na dan same utrke biti u velikoj prednosti u odnosu na ostatak MotoGP karavane.


Najbrža vremena 1. dana

1. Marquez – Honda – 2:04.619
2. Pedrosa – Honda - +0.428
3. Lorenzo – Yamaha - +0,672
4. Bradl – Honda – +1.434
5. Rossi – Yamaha - + 1.888
6. Young – Attack (CRT) + 10.483



fbmp ytmp imp