Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N134/MotoGP-COTA/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N134/MotoGP-COTA/Gallery

Motosport

MotoGP: Marquez obara rekorde


slikaXX

Marc Marquez je na novoj stazi u Austinu postao najmlađi pobjednik u povijesti kraljevske klase

I prije nego je u subotu pobijedio na kvalifikacijama – i tako sa svojih 20 godina postao najmlađi vozač u povijesti kojem je to uspjelo – Marquez je važio za glavnog favorita na novoj američkoj stazi u blizini Austina. Simpatični Španjolac je bio najbrži na predsezonskim testiranjima na toj stazi, ali i cijelog vikenda, tako da zapravo iznenađuje što nije i uvjerljive slavio. Svejedno, na kraju mu je uspjelo ući u povijest i skinuti Freddie Spencera s vrha popisa najmlađeg pobjednika u kraljevskoj klasi.

Nakon što je malo pogriješio na kočenju za prvi zavoj, Marquez se pozicionirao iza svog timskog kolege Pedrose i strpljivo ga pratio do polovice utrke, nakon čega se jednostavno progurao u vodstvo. Iako mu u početku nije mogao pobjeći, bila je dovoljna jedna manja greška Pedrose da se Marquez odvoji na više od sekunde prednosti i to zadrži do samog prolaska kroz cilj.

Tri sekunde kasnije kroz cilj je prošao i Lorenzo, koji osvajanjem trećeg mjesta može biti zadovoljan, bez obzira što mu je to, izuzmemo li dva pada, najlošiji plasman još od početka prošle sezone. Uz to što je time ostvario svoj stoti Grand Prix podij, Lorenzo je na samoj utrci bitno smanjio zaostatak koji su tvorničke Yamahe dotad imale za Repsol Hondama. Tajna je u tome da je na izlascima iz sporih zavoja u nedjelju počeo koristiti 2. umjesto 1. stupnja prijenosa.

Odličnu utrku odvozio je i Cal Crutchlow koji je sa Tech 3 Yamahom ponovno završio kao 4., relativno blizu Lorenza, a daleko ispred Bradla na LCR Hondi i Rossija na tvorničkoj Yamahi, koji je svoje 6. mjesto pravdao vibracijama prednje kočnice. Najbolji vozač Ducatija bio je Dovizioso na solidnom 7. mjestu, dok je u CRT konkurenciji najbolji opet bio Aleix Espargaro, koji je osvajanjem 11. mjesta iza sebe ostavio i Smitha i Spiesa na MotoGP motociklima.

U Moto2 kategoriji je svoju prvu pobjedu u toj klasi odnio Terol, koji je vodio cijelu utrku, dok je Mika Kallio, pogreškom u zadnjem zavoju zadnjeg krugu, izgubio drugo mjesto od Rabata. Pritom je Kallio bio jedini vozač koji je u sve tri klase stajao na pobjedničkom postolju, a da nije Španjolac. Kao glavni favorit za naslov, Pol Espargaro je utrku završio padom.

Moto3 utrka je bila prekinuta nakon što je teško pao Jasper Iwema (bez težih posljedica), tako da se sve imalo riješiti u sprint utrci od samo 5 krugova. Najbolje se snašao Alex Rins, koji je vodio i u prvom dijelu utrke, a do svojeg je prvog Grand Prix slavlja došao s 24 stotinke prednosti nad Vinelesom, koji je opet bio 3 desetinke brži od Saloma, sva trojica na KTM-u. Sljedeća utrka vozi se 5. svibnja u uvijek prenakrcanom Jerezu.

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP
1. Marquez – Honda – 41 bod
2. Lorenzo – Yamaha – 41
3. Pedrosa – Honda – 33
4. Rossi – Yamaha – 30
5. Crutchlow – Yamaha - 24

Moto2
1. Redding – Kalex – 31 bod
2. Terol – Suter – 27
3. Rabat – Kalex – 27
4. Kallio – Kalex – 27
5. Aegerter – Suter - 26

Moto3
1. Rins – KTM – 41 bod
2. Salom – KTM – 41
3. Vinales – KTM – 40
4. Folger – Kalex KTM – 24
5. Oliviera – Mahindra - 20

{gallery}NOVOSTI/N134/MotoGP-COTA/Gallery{/gallery}






fbmp ytmp imp