Motosport

Zbogom CRT!

slikaXX

Nakon manje od dvije MotoGP sezone, CRT formula se ukida. Zasad djelomično, a iduće godine potpuno

Na početku prošle godine uvedena je kontroverzna CRT formula prema kojoj su privatne momčadi mogle koristiti agregate serijskih motocikala u prototipnim okvirima. Cilj je bio povećati broj motocikala u MotoGP klasi, a kako troškovi takvih motocikala ne bi bili preveliki uvedena je „claiming rule“ opcija prema kojoj su tvorničke momčadi mogle u svakom trenutku otkupiti agregat i mjenjač od CRT momčadi.

Ta mogućnost da za sitne novce ostanu bez pogonskog agregata, trebala je motivirati CRT momčadi da u svoje motocikli ne ugrađuju visoko sofisticirane i skupocjene strojeve. U praksi se to pravilo nikad nije konzumiralo, vjerojatno zato jer pravo otkupa nisu imale druge CRT momčadi, nego samo tvorničke momčadi, kojima takvi motocikli nisu predstavljali prijetnju (iako je Espargaro sa svojim ART-om znao zagorčati život i velikim igračima).

Uz to što se sama CRT formula pokazala besmislenom i nedovoljno konkurentom, vodu je dodatno zamutila Yamaha. Oni su za sljedeću sezonu odlučili privatnicima ponuditi agregate iz M1, ali im nije padalo na pamet poštivati pravilo prema kojem bi sve njihove tajne za sitniš mogle dopasti u ruke konkurenciji. Da ne spominjemo kako su neke momčadi s ART motociklima ionako koristile pogonske agregate i elektroniku preuzete izravno iz Aprilijinog Superbike programa.

Zbog toga je, nimalo neočekivano, Grand Prix komisija upravo donijela odluku o ukidanju „claiming rule“ opcije, a samim time i CRT motocikala. Za motocikle koji koriste standardnu Magneti-Marelli elektroniku to se pravilo ukida odmah, dok se za druge CRT momčadi ukida od iduće sezone. U praksi to znači da će CRT motocikli (koji se više neće tako zvati) moći bez ikakva rizika koristiti punokrvne Superbike agregate, jedino ograničenje se odnosi na to da će moći koristiti 12 agregata tijekom cijele sezone (MotoGP prototipovi ih smiju koristiti 5).

Dakle, CRT motocikli bi trebali postati konkurentniji i skuplji, no pitanje je koliko će ih uopće biti sljedeće sezone. Naime, Honda će privatnim momčadima ponuditi svoje „production racer“ motocikle, slično je najavio i Ducati, dok će Yamaha davati na lizing agregate iz M1. A tvornička mašinerija je uvijek bolja od one nastale u nekoj garaži.


fbmp ytmp imp