Motosport

BMW se povlači iz Superbikea


slikaXX
BMW na kraju godine prekida svoj angažman u Superbike prvenstvu. Je li za to kriv pehist Melandri?

Nakon 5 sezona, i to taman u trenutku kad im je pobjeđivanje postalo stvar navike, BMW je objavio kako se povlači iz Superbikea. Logika im je pomalo čudna, ali dosljedna. Nakon što su prošle godine konačno počeli pobjeđivati, odlučili su smanjiti svoj tvornički angažman, da bi sada, kada su uključeni u borbu za naslov, sasvim izvukli utikač. To je konzistentno s nedavnom odlukom da prodaju Husqvarnu u trenutku kad su se motocikli te marke prodavali kao nikad prije u njihovu vlasništvu.

U oba slučaja su pravdali svoje odluke potpunim posvećivanjem razvoju serijskih cestovnih motocikala, a sve to treba promatrati u kontekstu prošlogodišnje promjene na vrhu BMW Motorrada kada je uzde preuzeo Stephan Schaller. S obzirom na to da je čovjek u potpunosti posvećen rezanju vanjskih troškova, čini se gotovo nemogućim da bi povlačenje BMW-a is Superbikea moglo značiti njegov ulazak u MotoGP.

Za Marca Melandrija, koji trenutno kaska dostižna 32 boda za vodećim Guintolijem, sve je to „deja vu“. Još se nije ni osušila tinta na njegovom ugovoru s Kawasakijem kad se taj proizvođač odlučio povući iz MotoGP-a, nakon čega se Melandri skrasio u Superbike momčadi Yamahe, koja se također odlučila iznenada povući u trenutku kada su počeli gristi na sam vrh. Sada mu se ista stvar dogodila i s BMW-om. Već su počele špekulacije kako su za usluge Melandrija zainteresirane momčadi Kawasakija i Aprilije. Znači li to da se i oni za sezonu ili dvije kane povući iz Superbikea?





fbmp ytmp imp