Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/SBKFrancuska/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/SBKFrancuska/Gallery

Motosport

SBK: Lowes postao svjetski prvak, Sykes samo što nije


slikaXX

Sykes se dominacijom u Francuskoj sasvim približio SBK kruni, dok je Lowes postao Supersport prvak

Iako nakon dvostruke pobjede u Magny-Coursu još nisu zadovoljeni svi matematički uvjeti, poprilično je izvjesno da će Sykes na posljednjem okupljanju u Jerezu biti okrunjen svjetskim prvakom. Iako je Aprilijin dvojac da sve od sebe, vozač Kawasakija je dominirao na obje utrke u Magny-Coursu i tako rastegnuo svoju prednost na 37 bodova u odnosu na Lavertyja i 38 bodova u odnosu na Guintolija, a igru je još samo 50 bodova.

U prvoj utrci je Sykesov vodio od početka do kraja, a iako je Guintoli jedini pokušavao pratiti njegov tempo, i on je nakon 18 krugova imao više od 2 sekunde zaostatka. Kada je u idućem krugu Aitchison pao, a njegov se Kawasaki zapalio nasred staze, utrka je prekinuta, a Sykesu i Guintoliju se s velikih 10 sekundi zaostatka na podiju pridružio i Laverty. Četvrti je bio Giugliano na privatnoj Apriliji, peti Melandri na BMW-u, dok je Pirro, Ducatijev testni MotoGP vozač, u svojoj prvoj Superbike utrci osvojio odlično 6. mjesto za upravljačem Panigalea.

Ako je Sykesova pobjeda u prvoj utrci bila dominantna, onda ne postoji pridjev kojom bi se opisao način na koji je slavio u drugoj utrci. Nakon 21 kruga, u trenutku kad je počela lagana kišica, Sykes je imao više od 11 sekundi prednosti nad Lavertyjem i Guintolijem, kao svojim prvim pratiocima i u utrci i u prvenstvu. Pet zavoja kasnije, oba tvornička vozača Aprilije padaju i time uzrokuju prekid utrke. Sreća u nesreći je da su se obojica sa svojim motociklima uspjeli vratiti u boks te im je tako priznato drugo i treće mjesto, u suprotnom bi Sykes već sada bio svjetski prvak. Zato je iz svih računica ispao Marco Melandri, koji je 5. mjestu iz prve utrke pridružio tek 7. mjesto u drugoj utrci, nakon što je sa svojim BMW izletio sa staze.

Supersport utrka je ponudila puno više neizvjesnosti. Lowes je s Yamahom trebao samo završiti u bodovima da postane svjetski prvak, no to ga nije spriječilo da se upusti u još jedan izravni obračun sa Sofuogluom na Kawasakiju. Da stvar bude zanimljivija, u borbi im se pridružio i „outsider“ Iddon, koji je bio na dobrom putu da donese prvu pobjedu MV Agusti. U svom pokušaju da parira najboljima, Iddon pada u 21. krugu, nakon čega je izvješena crvena zastava, no budući se uspio vratiti u boks, britanskom vozaču je priznato treće mjesto koje je držao krug ranije, te je tako uspio dohvatiti svoj prvi pobjednički podiji i drugi za MV Agustu.

Nakon osvajanja svjetske krune, Lowes je trebao s ruskom momčadi Yaknich uskočiti u Superbike prvenstvo, no s obzirom na to da u igri nije trebala biti Yamaha, nego neki drugi proizvođač, najvjerojatnije MV Agusta, Britanac je iskoristio izlaznu klauzulu u svom ugovoru i iduće će godine nastupati u Moto2 prvenstvu. I Sofuoglu je trebao dobiti još jednu priliku da se dokaže u Superbikeu, ali izgleda je nakon testiranja tvorničkog ZX-10R ponovo počeo sumnjati u svoje mogućnosti. Uostalom, puno je ljepše biti „prvi u selu“, a nakon odlaska Lowesa to bi za Turčina trebalo (ponovo) biti i osjetno lakše.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike:
1. Sykes – Kawasaki – 411 bodova
2. Laverty – Aprilia – 374
3. Guintoli – Aprilia – 373
4. Melandri – BMW – 339
5. Davies – BMW – 270

Supersport
1. Lowes – Yamaha – 225 bodova
2. Sofuoglu – Kawasaki – 181
3. Foret – Kawasaki – 134
4. VD Mark – Honda – 117
5. Zanetti – Honda – 108

{gallery}NOVOSTI/N138/SBKFrancuska/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp