Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/SBKJerez/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/SBKJerez/Gallery

Motosport

SBK: Tom Sykes je svjetski prvak

slikaXX
Nakon točno 20 godina čekanja, Kawasaki ponovo ima svjetskog Superbike prvaka

Eugene Laverty je učinio sve što je mogao. Pobijedio je na obje utrke u Jerezu, ali Sykes je već nakon prve utrke postao svjetski prvak. Treće mjesto je bilo sasvim dovoljno. Tako je nakon Scotta Russella, koji je istu stvar učinio 1993. godine, titula ponovo pripala jednom vozaču Kawasakija, dok je utješni naslov u poretku konstruktora pripao Apriliji.

Zanemarimo li to što je Sykes osvojio naslov, prva utrka u Jerezu prošla je u znaku Lavertyja na Apriliji i Melandrija na BMW-u. Većim dijelom je vodio Laverty, ali ga je Melandri agresivno napao u predzadnjem krugu i čak malo izgurao sa staze. Zato mu je Laverty uzvratio u zadnjem zavoju zadnjeg kruga, kada ga je sjajno obišao s vanjske strane i prošao ciljem s prednošću od 2 desetinke sekunde.

Budući Melandri zbog ranije zarađene ozlijede gležnja u drugoj utrci nije ni nastupio, time je propala i posljednja prilika da tvornička momčad BMW-a, koja napušta prvenstvo, dohvati još jednu pobjedu. Iza novog prvaka Sykesa, ciljem je kao četvrti prošao Guintoli, koji je dobar dio sezone bio na vrhu ukupnog poretka, ali je u završnici sezone potonuo na treće mjesto.

Nakon proslave titule Sykes se nije nimalo opustio, već se borio za pobjedu, barem tamo negdje do polovice utrke kada je Laverty ipak slomio njegov otpor i ostvario dvostruku pobjedu. Iako je to bila njegova deveta pobjeda ove sezone, čime se izjednačio sa Sykesom, Laverty svejedno nema radno mjesto za iduću sezonu budući bi ga u Aprilijinoj momčadi trebao zamijeniti Melandri. Zato u bojama Aprilije najvjerojatnije ostaje Guintoli, koji je posljednju utrku sezone završio na trećem mjestu, dok je Carlos Checa, nakon očajne sezone s Ducatijem, i službeno objavio da prekida karijeru.

Sam Lowes je s Yamahom osigurao Supersport naslov još na prošlom okupljanju, ali to ga nije spriječilo da se oprosti od ove klase još jednom pobjedom. Dakako, jedini dostojni protivnik bio je Sofuoglu na Kawasakiju, no Lowes ga je posljednji put obišao dva kruga prije kraja i više se nije osvrtao. Ispred VD Marka na Hondi, još jedan podij MV Agusti donio je Roberto Rolfo osvojivši treće mjesto, čime se popeo i na 6. mjesto u ukupnom poretku. Konstruktorski naslov pripao je Kawasakiju.

KONAČNI POREDAK:

Superbike

Vozači:
1. Sykes – Kawasaki – 447 bodova
2. Laverty – Aprilia – 424
3. Guintoli – Aprilia – 402
4. Melandri – BMW – 359
5. Davies – BMW – 290

Proizvođači:
1. Aprilia – 550 bodova
2. Kawasaki – 501
3. BMW – 443
4. Suzuki – 243
5. Honda – 236
6. Ducati – 185


Supersport

Vozači:
1. Lowes – Yamaha – 250 bodova
2. Sofuoglu – Kawasaki – 201
3. Foret – Kawasaki – 140
4. VD Mark – Honda – 130
5. Zanetti – Honda – 119

Proizvođači:
1. Kawasaki – 270 bodova
2. Yamaha – 258
3. Honda – 165
4. MV Agusta – 104
5. Suzuki - 38



{gallery}NOVOSTI/N138/SBKJerez/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp