Motosport

Grobnik iznajmljen za samo 37.000 kn godišnje

 

zaokruzi_14.000_kn
Država je svoje vlasništvo - uhodanu pistu Automotodrom Grobnik iznajmila riječkom moto klubu za 36.000 kn godišnje, a to je prihod od samo pola dana podnajma. Proveden je Javni natječaj za zakup na 30 godina i prijavio se samo jedan klub - MK Kvarner. Natječaj je napisan tako da samo taj klub i njegova tvrtka mogu udovoljiti jednom strogo ciljanom kriteriju, i nitko više.



Konačno je u javnost procurila strogo čuvana tajna tko je sadašnji vlasnik Automotodroma Grobnik i tko i kako njime upravlja, a objavio je to Riječki Novi List. Moto Puls i hrvatska javnost godinama nisu mogli saznati odgovor na ovo pitanje niti od Opčine Čavle, niti MK Kvarner, niti Automotodroma Grobnik usprkos nastojanjima, tko je stvarni vlasnik Automotodroma Grobnik, sve dok sada nije završen Javni Natječaj.

Izgradila ga je država i vojska državnim novcem, bio je “Objekt od državnog interesa” zajedno sa Bjelolasicom, da bi ga krajem prošle godine država “poklonila” općini Čavle, odnosno iznajmila za 36.000 kn godišnje na rok od 30 godina. Naime, Vlada Republike Hrvatske 2010. godine dala je međusobnim ugovorom Općini Čavle prijenos prava građenja, odnosno najam zemljišta 180.553 m2 na kojoj je već izgrađena pista Grobnik.


Čavle prenjelo prava na moto klub
Nakon toga je ove godine, 17. veljače. 2011., Opčinski načelnik Opčine Čavle raspisao Javni Natječaj za prijenos prava korištenja i građenja na treću osobu za spomenuto zemljište od 180.553 m2 na kojoj je izgrađena pista Grobnik na istih 29 godina (1 kalendarska godina je istekla) sa početnom cijenom od samo 36.110,60 kn (110 kn više nego su je dobili od države), te objavili taj podatak u Novom listu i na svojoj internet stranici Općine Čavle: www.cavle.hr. Dakle, nakon dugogodišnjeg zahtijevanja Općine Čavle za darovanjem piste od strane Republike Hrvatske, jer je to od velikog značaja za Općinu Čavle i šire, Načelnik ju je odlučio samo prepustiti dalje.
Posljednji rok za prijave bio je već 04.03.2011. (samo 10 radnih dana od objave), a jedan od Posebnih uvjeta natječaja bio je: «dokaz da ponuditelj ima pravni interes odnosno da ima upisano pravo građenja na dijelu preostalih nekretnina koje su predviđene za izgradnju sportskog objekta Automotodroma Grobnik” te drugi manje bitan uvjet “dokaz da je registriran za obavljanje sportske djelatnosti automotosporta”.
Naime, za najam piste se traži da budući najmoprimac već ima najam na preostalom manjem dijelu nekretnina, odnosno boksova ili zgrada. Dakle, da bi iznajmili 180.553 m2 morate u najmu imati i susjednih 50.000 m2.
Prema našim saznanjima taj uvijet ne može ispuniti niti jedno trgovačko drušvo ili udruga na svijetu, osim MK Kvarner, jer jedino MK Kvarner ima iz 2002. godine ugovor za prava korištenja susjednih 50.000 m2 gdje se nalaze boksovi i upravna zgrada. Time je ovaj Javni Natječaj jasno pogodovao MK Kvarner, a proveden je jer se prema Zakonu RH ne smije ići na direktnu pogodbu.
MK Kvarner se očekivano jedini javio na Natječaj, ponudio je čak i više - 37.013,40 kn i dobio Natječaj. Provedeni Javni natječaj bila je samo proforma načelnika općine Čavle da bi se zadovoljio zakonski okvir već unaprijed dogovorenog partnera, jer onaj tko je sastavio uvjete natječaja znao je da se na ovaj natječaj može javiti samo jedan klub na svijetu. Jedino nije jasno zašto su raspisali Natječaj na čak 30 godina kad MK Kvarner ima pravo korištenja preostalog dijela još samo 21 godinu.
Da bi tada zadovoljio zakon radi velikih prihoda, riječki je moto klub otvorio svoju tvrtku i prenio prava na nju te je sadašnji zakupac piste i zgrada društvo s ograničenom odgovornošću Automotodrom Grobnik.
Ako je pak najam piste dan moto klubu Kvarner u ime sporta, kako to da ovaj klub ima samo dva neredovita natjecatelja, a prošle godine niti jednog?

Da ne bi bilo zabune
Moramo spomenuti da MK Kvarner, i njegovo trgovačko društvo u vlasništvu Automotodrom Grobnik d.o.o., ne plaćaju samo 36.110,60 kn godišnje najma, već i 14.000 kn mjesečno za prava građenja i korištenja na 50.000 m2 zemljišta gdje se nalaze zgrade površine 1.566 m2 (boksovi i upravna zgrada) prema međusobnom ugovoru s Općinom Čavle od 31.srpnja. 2002. godine, a koji je također tada potpisan na 30 godina. Opčina Čavle se za taj dio zemljišta deklarira kao direktni vlasnik, usprkos brojnim tužbama privatnih osoba. Naime, bilten Automotodroma Grobnik prenosi da viječnici pozicije Opčine Čavle požurivaju potpisivanje ugovora s MK Kvarner jer je pista, radi neriješenih imovinskopravnih odnosa, faktički već tridesetak godina ilegalna građevina, pa bi potpis na ugovoru značio započinjanje legalizacije.
zaokruzi_37.013_kn
Bez novog asfalta
Država, kao vlasnik piste, nije obavezala najmoprimca da asfaltira stazu u narednih 30 godina! Naime, uvjetom ovog Javnog natječaja potrebno samo započeti s nekim radovima do 2013., a Općina i Država nikog ne obavezuju da te radove i završe. Govori se o započimanju radova oko uređenja boksova ali se nigdje ne spominje novi sloj asfalta toliko potrebnog da dobivanje značajnijih priredbi.
Ove i prošle godine ne održavaju se više automobilske utrke na Grobniku a šuška se da pista ne može dobiti licencu bitnijih natjecanja radi asfalta koji je u lošem stanju. Direktor MK Kvarner Ivica Čatoš tvrdi da licence za pistu postoje, no ipak primječujemo kako se ovdje više ne vozi niti jedno Europsko prvenstvo, a ovdje žele doći još samo prikoličari koji, ruku na srce, nemaju mnogo veze sa motociklima.
Mnogo je toga nejasno tvrdi viječnik Općine Čavle Marko Sobotinčić: prema Ugovoru iz ovog Javnog natječaja ti radovi bi se trebali graditi prema građevnoj dozvoli iz ožujka 2009. ali valjanost te građevinske dozvole je upravo istekla.
No niti stari ugovor iz 2002. nije obavezao MK Kvarner na gradnju u cilju opstanka na tržištu jer su se istovremeno druge piste u Europi osuvremenile, pa na Grobniku, osim korekcija iz tekućeg poslovanja, nisu zabilježena značajnija ulaganja.
Novi List i vječnici oporbe Opčine Čavle se pitaju: «Što znači ulaganje u Automotodrom prepustiti na rok od 30 godina, a da nitko nije vidio plan investiranja i razvoja”.
Pista će za 30 godina sigurno propasti, a šta onda?

Zar Grobnik ne vrijedi više?
Vjerujemo da ima još poduzetnih ljudi, iz Rijeke ili šire, koji bi čak i u ovoj krizi odobrili određenu svotu za investiciju, jer ako je cijena godišnjeg najma samo 37.000 kn, što je cijena podnajma samo jednog dana Automotodroma Grobnik, potencijalni investitori imaju 364 čvrstih razloga za ulaganje. No ako nema tržišnih uvjeta, nikad nećemo znati može li Grobnik bolje.


Oporba traži više za Čavle
Novi list piše, a bilten Automotodroma Grobnik prenosi, da je od 2002. godine Automotodrom Grobnik uprihodovao 97 milijuna kuna, a Općina od toga dobila 3 milijuna kuna, zbrojeno od najma i komunalne naknade. Nije li to razmjerno malo – pita se Marko Sobotinčić, viječnik oporbe Općine Čavle, i dodaje –zanima me samo da pista zasja sjajem kojim je nekad sjala.


Samo za Motohappening dobiju više
Na press konferenciji posljednje utrke SideCar direktor MK Kvarner Ivica Čatoš hvalio se kako i u ova teška recesijska vremena jedino Automotodrom Grobnik između brojnih športskih klubova pozitivno posluje. Kako i ne bi kada imaju tako mali najam jednog takvog mega objekta kakav je Grobnik.
Automotodrom Grobnik d.o.o. plaća Opčini Čavle za pistu spomenutih 37.000 godišnje, te za upravnu zgradu i boksove 14.000 kn mjesečno što zbrojeno iznosi 205.000 kn godišnje. Upravo je to iznos koji Automotodrom Grobnik d.o.o. fakturira organizatorima Motohappeninga za samo 3 dana podnajma samo jednog Motohappeninga (202.642 kn). Sve ostalo, a tvrde da rade 300 dana u godini, mogu raspodijeliti za ostale troškove.

zaokruzi_posebni_uvjeti
5

fbmp ytmp imp