Motosport

TT: Saroléa SP7

sarolea-sp7-electric-superbike-tt-zero

180 kg, 200 KS i nevjerojatnih 400 Nm. Možda izgleda retro, no Saroléa SP7 teži u budućnost i nastupit će na ovogodišnjoj Zero TT utrci na Isle of Manu

 

U pokušaju oživljavanja nekadašnje belgijske marke Saroléa otišlo se izravno iz daleke prošlosti u neizvjesnu budućnost. Istina, oklopi su naizgled rustikalni, no izrađeni su od karbona i ispod njih se skriva najmodernija tehnologija, koja između ostalog, a zapravo prije svega, uključuje i korištenje elektromotora i baterija.

 

Iako uvođenje ampera u ono što još uvijek volimo nazivati „oktanskim sportom" izaziva dosta kontroverzi i strepnji, neupitno je da su i serijski i natjecateljski elektro motocikli iz godine u godinu sve brži i sve bliži konvencionalnim strojevima. Uostalom, ako je vjerovati tvorcima ovog natjecateljskog motocikla, okretanjem ručica gasa (?) oslobađate nevjerojatnih 400 Nm, koji su dostupni u praktično cijelom rasponu vrtnje. Ubrzanja su vjerojatno zastrašujuća, ako već ne i bučna, a posao vozača olakšava i to što SP7 nema mjenjačku kutiju.

 

S omjerom od 200 KS i 180 kg, SP7 nije daleko od benzinskih natjecateljskih motocikala, no da bi se ostvario takav odnos snage i mase trebalo je obilato koristiti lagana karbonska vlakna. Tako su - osim retro oplata - od tog materijala izrađeni okvir i stražnja vilica, po čemu SP7 podsjeća na dosta problematični Ducati Desmosedici otprije nekoliko godina.

 

Koliko Saroléa SP7 doista „teži" biti će vidljivo 4. lipnja kada će nastupiti na TT Zero utrci, koja se već godinama održava u sklopu slavnih TT utrka na Isle of Manu.

fbmp ytmp imp