Motosport

Sport: Kawasaki Ninja H2 Hybrid

Ninja H2 Drag racing

Ovo nije „seljačka" prerada. Ovo je zametak natjecateljskoj stroja s kojim će Rickey Gadson pokušati ubrzati do titule američkog „drag" prvaka

 

Rickey Gadson očito nije bezveznjak. Modele H2 i H2R je imao priliku prvi put isprobati još prije više od godinu dana, dok nitko izvan uskog kruga ljudi u Kawasakiju nije mogao ni sanjati da oni uopće postoje. Osim toga, svoj primjerak modela H2, kao bazu za nastanak natjecateljskog dragstera, dobio je dva tjedna prije nego je motocikl službeno predstavljen na sajmu u Milanu.

 

Još je prošle godine, nakon prvih testiranja, zaključio kako bi Ninja s kompresorom mogao biti konkurentan u „njegovoj" klasi Real Street, u kojoj je na serijskom motociklu moguće promijeniti praktično sve osim jednog bitnog detalja - spojke. Uz serijsku spojku, u ovom slučaju je predstavljalo ograničenje i to što baza ipak mora biti homologirani cestovni motocikl, pa je tako Gadson morao krenuti od Ninje H2, umjesto od već u startu bitno snažnijeg modela H2R, koji se može voziti samo na natjecateljskoj stazi.

 

Zasad je prerada u natjecateljski stroj za utrke ubrzanja tek u početnoj fazi. I iz niskoletećeg aviona je vidljivo da Ninja H2 Hybrid umjesto jednoruke serijske vilice ima za 28 cm dužu dvostranu čeličnu vilicu. Osim toga, spušten je prednji kraj motocikla, dok je agregat tek oplemenjen dijelovima sa snažnijeg modela H2R, prije svega elektronikom i ispušnim sustavom. Dakle, pravo dorađivanje agregata tek predstoji, što potvrđuje i podataka da ZX-14 (ZZR 1400) s kojim se natjecao ove godine broji nekih 500 KS, dobivenih uz pomoć turbopunjača. S Ninjom H2 Hybrid je zasad na tek njih „tristotinjak" na zadnjem kotaču.

 

Ipak, spomenimo, tek orijentacije radi, da je i u ovoj ranoj razvojnoj fazi Gadson ubrzao od 0 do 402 m za 8,21 sekundi, s izlaznom brzinom od 267 km/h. Navodno je najveći problem što u prva tri stupnja prijenosa još uvijek ne može do kraja otvoriti gas.

fbmp ytmp imp