Motosport

SBK: EBR se ipak povlači iz Superbike prvenstva

EBR-SBK

Postojao je plan da EBR i nakon bankrota ostane dio SBK prvenstva. Sad je jasno kako je bila riječ o računu bez krčmara.

 

Povijest prvog i jedinog američkog proizvođača u Superbike prvenstvu vrlo je kratka. Prošle je godine EBR, uvjetno govoreći bivši Buell, ludo hrabro ušao u svjetsko prvenstvo zahvaljujući darežljivosti indijske tvrtke Hero. Rezultati su bili tragikomični, a jedina dva boda im je ugrabio privatnik Pegram, koji je u Laguna Seci nastupio s pozivnicom.

 

Za 2015. je Pegram dobio status tvorničkog vozača, ali i obvezu da bude vođa nove momčadi. Osim toga, u momčad je stigao i iskusni Canepa, a veliki korak unaprijed je predstavljao prelazak s obodnog prednjeg diska na klasične dvostruke prednje diskove. Iako to mjesto na ljestvici možda ne sugerira (Canepa i Pegram su osvojili svaki po 2 boda), EBR ove sezone nije bio predmet sprdnje. Štoviše, činilo se da postaju sve konkurentniji.

 

A onda je stigla vijest o bankrotu. Momčad EBR-a je nakon toga ipak nastupila u Assenu, a Larry Pegram je najavljivao da će odraditi i cijelu sezonu. No, Indijci očito nisu vidjeli smisla u financiranju utrkivanja tvrtke koja više ne postoji, a i pitanje je da li je do zatvaranja vrata uopće proizveden dovoljan broj serijskih motocikala potrebnih za Superbike homologaciju. Tako je sukladno očekivanjima, desetak dana prije utrke u Imoli objavljeno kako se EBR povlači iz prvenstva. Larry Pegram je najavio da će se njegova momčad vratiti vrlo brzo, ali nije naveo u kakvom obliku i u kojem to prvenstvu.

fbmp ytmp imp