Motosport

Dakar 2016: KTM

128817 Toby Price KTM 450 RALLY 2015

Može li KTM i bez Come doći do 15. uzastopne pobjede ili je ovo kraj ere? Šanse su pola-pola.

Ako drugi proizvođači, a tu ponajprije mislimo na Hondu, žele konačno prekinuti predugački pobjednički niz KTM-a na reliju Dakar, onda teško da će imati bolju priliku od ove. Naime, KTM je uhvaćen na lijevoj nozi nakon što je ovo ljeto Marc Coma, njihova glavna i jedina zvijezda, iznenada odlučio prekinuti vozačku karijeru i postati sportski direktor relija Dakar.

A sve to nakon što je dosadašnji sportski direktor David Castera krenuo u suprotnom smjeru i postao suvozač u Peugeotu Cyrila Despresa, nekadašnjeg timskog kolege i najvećeg suparnika Marca Come. Odlaskom prvo Despresa za upravljač automobila, a sada i Come za kormilo ovog natjecanja, doista je završila jedna era. No, je li time završila i era potpune dominacije KTM-a?

U KTM-u svakako imaju tu sreću u nesreći da su baš tijekom 2015. započeli s pomlađivanjem tima. Tako su na prošlom reliju Dakar svoj prvi nastup odradili Austrijanac Matthias Walkner i Australac Toby Price, koji bez obzira na relativno skromno iskustvo već sada spadaju u relativno uski krug favorita za pobjedu. Doduše, Walkner je u svom rookie nastupu odustao negdje na polovici relija zbog visinske bolesti, no dotad se dobro držao, a kasnije je postao i svjetski prvak u toj disciplini. Istovremeno, Price je u svom prvom nastupu odmah završio kao treći u ukupnom poretku i jasno je da će ovaj put ciljati i koje mjesto više.

Udarnu trojku trebao je činiti i Sam Sunderland, no on je slomio nogu na treningu, što je otvorilo novu priliku španjolskom veteranu Jordi Viladomsu. On je uvijek bio nekako u drugom planu kao vodonoša Come, no ovo će mu biti jubilarni deseti Dakar, pri čemu 2. mjesto iz 2014. pokazuje da nema samo iskustvo, nego i brzinu.

Kad je pak u pitanju marketinški potencijal, onda je možda najveća KTM-ova zvijezda Laia Sanz, koju su Austrijanci preoteli Hondi nakon što je prošle godine završila na odličnom 9. mjestu. Na kraju, tu je i Antoine Meo, svjetski enduro prvak, koji će u svom prvom nastupu skupljati iskustvo i pomagati ostalim vozačima KTM-ove momčadi.

Snaga KTM-a je i u o tome što uvijek mogu računati i na to da će pokoju etapnu pobjedu odnijeti i netko iz brojne legije vrhunskih „privatnika“. Među njima se posebno ističe slovački dvojac Svitko i Jakes, ali tu je i francuski veteran Casteu, kao i njegov sunarodnjak Pain, koji je dosad nastupao za tvorničku momčad Yamahe. Bilo kako bilo, momčad KTM-a po prvi put od početka ovog tisućljeća nije glavni favorit, no svakako se ne bi bilo razumno kladiti protiv njih.

128649 Antoine Meo Jordi Viladoms Laia Sanz Toby Price Matthias Walkner KTM 450 RALLY 2015

(Foto: J. Edmunds)

fbmp ytmp imp