Motosport

Predstavljen je Harley-Davidson XG750R

Xg750r 1

Nakon pune 44 godine, H-D je predstavio potpuno novi flat-track motocikl, baziran na modelu Street 750.

Flat-track utrke postaju sve popularnije i s ove strane bare, no to nije glavni razlog što smo ovaj prostor odlučili posvetiti toj autentično američkoj grani motosporta. Naime, nije mala stvar kad Harley-Davidson predstavi prvi potpuno novi natjecateljski model u punih 44 godine. A toliko je prošlo od kad je svijet ugledao XR750, koji je praktično cijelo to vrijeme, uz nemalu pomoć patriotskih pravila, dominirao tom granom motosporta. U međuvremenu je i stalno dorađivan, što ga je činilo bržim, ali i bezobrazno skupim za održavanje.

No, u posljednje vrijeme su i japanski proizvođači pokazali pojačani interes za tu klasu, a i Indian razvija svog jurišnika. Na XR-u više nema prostora za evoluciju, pa su tako dečkima iz Vance & Hines Motosporta povjerili razvoj potpuno novog natjecateljskog motocikla, čiji se tekućinom hlađeni V2 agregat bazira na stroju koju pogoni Street 750, uvodni model u paleti Harley-Davidsona. Dakako, tehnički podaci nisu objavljeni, no skloni smo pretpostaviti da je kroz intervencije na usisu, ispuhu i iznutricama agregata serijskih 57 KS otprilike udvostručeno, dok bi težina trebala biti blizu donjoj dozvoljenoj granici od 136 kg.

Sve to ne znači da XR750 odlazi u mirovinu. U Harley-Davidsonu i dalje sve nade polažu u njega, ali će paralelno s time ovu natjecateljsku sezonu iskoristiti i za dorađivanje novog XG750R. Ostaje za vidjeti hoće li Harley-Davidson na bazi Street modela predstaviti i neku cestovnu verziju flat-track motocikla. Ako bi zadržao ovakve proporcije, mogao bi izgledati itekako atraktivno te tako i podignuti slabašni imidž Street modela. Logično bi bilo da ga nazovu Street Tracker, no pitanje je da li je takvo što moguće s obzirom na to da Yamaha već ima Street Rally i Sport Tracker verzije modela MT-09.

xg750r 2

fbmp ytmp imp