Motosport

TT Isle of Man: M. Dunlop ponovo oborio rekord

A58A2C4CDC006B

Michael Dunlop je u zadnjoj TT utrci ponovo nadmašio samog sebe. No, i Hutchinson ima razloga slaviti.

TT ludnica na Otoku Manu započinje i završava Superbike utrkama, a ove je godine započela i završila obaranjem rekorda u režiji Michaela Dunlopa. U prvoj RST Superbike utrci je postao prvi vozač koji je odvozio krug ispod 17 minuta, s prosječnom brzinom od 214,675 km/h, te je pritom uništio i dosadašnji rekord utrke, da bi u drugoj Superbike utrci, nazvanoj PokerStars Senior TT učinio to isto, samo još brže. Vrijeme utrke je skratio za 20-ak sekundi, dok je rekordni 2. drugi odvozio skoro 5 sekundi brže. To znači da umjesto dosadašnjeg i samo nekoliko dana svježeg rekorda s prosječnom brzinom od 133,393 mph (214,675 km/h) sada bilježimo novi rekord s prosječnom brzinom od 133,962 mph (215,590 km/h).

Dakle, Michael Dunlop je s BMW-om S 1000 RR u rekordnom ritmu pobijedio u dvije najvažnije utrke, ali to ne znači da je u potpunosti zadovoljan. Planove mu je pomrsio Ian Hutchinson, koji je, također s BMW-om, u obje Superbike utrke bio drugi, ali je zato s BMW slavio u Superstock utrci, a s Yamahom R6 u obje Supersport utrke. To znači da ukupno ima 14. pobjeda, dok Michael Dunlop sada broji njih 13. Njihov rivalitet je dodatno produbljen i kroz to što je Dunlop, nakon što je zbog tehnički neispravnog motocikla diskvalificiran u prvoj Supersport utrci, nakon druge Supersport utrke tražio otvaranje Hutchinsonovog motocikla. Ipak, mjerenja su pokazala da je sve bilo u redu.

Treće mjesto u obje Superbike utrke pripalo je Johnu McGuinnessu s Hondom, koji ove godine nije uspio uvećati zbroj od 23 pobjede. Nije mu čak uspjelo slaviti ni u Zero TT utrci električnih motocikala, gdje je s Mugen Hondom bio glavni favoriti, ali su njegovim ambicijama presudili tehnički problemi. Od zvučnih imena svakako treba spomenuti i da je Bruce Anstey u Superbike klasi nastupio s Hondom RC213V-S te u prvoj utrci osvojio 8., a u drugoj 5. mjesto. Tko zna koliko bi bio bliže vrhu da se nije ozlijedio na treninzima. Inače, TT utrke su ponovo odnijele i nekoliko žrtava među natjecateljima, no čini se da to nikoga tamo previše ne uzbuđuje.

Hutchinson2

fbmp ytmp imp