Motosport

Odvežene prve dvije utrke motocross za PH

voda na stazi

 

Tekst i foto: Borna Vincek

Otvoreno prvenstvo Hrvatske službeno je krenulo proteklog vikenda s utrkama u Zaboku i Savskom Marofu. Iako je razmak između ove dvije utrke bio svega dva dana, utrke u Zaboku su radi kiše većinom bile otkazane, dok su organizatori u Savskom Marofu imali idealne vremenske uvjete.


U Zaboku je vožena prva od dvije utrke zajedničkog prvenstva Hrvatske i Slovenije. Iako je pristiglo preko 140 vozača – izostale su uzbudljivije utrke i očekivani spektakl. Naime, organizatore vrijeme nije poslužilo – kiša je natopila stazu u noći uoči natjecanja, a vrijeme se nije smirilo niti na sam dan utrke. Sve je to rezultiralo samo s po jednom odvoženom utrkom u seniorskim klasama, dok su juniorske vožnje u potpunosti otkazane.


Najjača klasa MX-Open imala je najteže uvjete na stazi. Najuspješniji su sasvim očekivano bili Slovenci; Tim Gajser i Klemen Gerčar. Matija Kelava im se pridružio na postolju kao trećeplasirani, dok je u domaćem prvenstvu uzeo pobjedu ispred Janka Martinca, Renata Sokolovića i Igora Ermakore. Bilo je i nekoliko odustajanja zbog tehničkih kvarova, među kojima je bio i Luka Crnkovića. Crnković se vratio u Savskom Marofu i bio u borbi za pobjedu s Kelavom. Na kraju je Kelava slavio, Crnković završio drugi, a Martinac treći.


U klasi MX2 i blatu Zaboka najbolje se snašao Filip Vragotuk, ispred Mirana Kovačića te Nikole Hranića. Utrku je inače najbolje je startao Slovenac Luka Milec, vodio veći dio, a onda su krenuli padovi, koji su ga udaljili od postolja. Milec je nastupio i u Savskom Marofu, gdje je suvereno slavio u obje vožnje, dok je klasifikaciji prvenstva Hrvatske pobjeda pripala Hraniću ispred Vragotuka, te Edina Halilovića.

Juniori
Juniorske klase u Zaboku uopće nisu vozile, tako da je njihovo prvenstvo započelo u Savskom Marofu.
U prvenstvu Hrvatske klase MX50 slavio je Alex Novak ispred Karla Jurinića, a Stefan Lenče je uzeo treće mjesto, s istim brojem bodova kao četvrtoplasirani Noa Polenus. Na utrci je inače nastupio i gost iz Slovenije Bian Marcus Polanec te Tin Troha, koji ove sezone nastupa pod slovenskom licencom. Obojica su bili brži od Novaka.
Dino Lončar uzeo je ukupnu pobjedu u klasi MX65, s istim brojem bodova kao i Šimun Ivandić. Na trećoj poziciji prvenstva Hrvatske završila je Enola Šamu, dok se u klasifikaciji za Otvoreno prvenstvo Hrvatske na trećem mjestu našao gost iz Slovenije, Lukas Osek.
U klasi MX85 pobjedu je odnio Patrik Ujčić ispred Luke Kunića, dok je treća bila Mia Ribić.

B-Liga
U klasi B-250 svega četvero vozača je uspjelo završiti krug u Zaboku, najbrži je bio Nino Prša, ispred Tomislava Bermaneca, Romana Cvitkovića te Klemena Popoviča. U Savskom Marofu je pak pobjedu odnio Cvitković, ispred Prše i Bermaneca.
U klasi B-Open najuspješniji u Zaboku je bio Krunoslav Ivanović, ispred Dinka Folnovića i Tomislava Kelečića. U Savskom Marofu je slavio Folnović ispred Boštjana Milata te Tomislava Kovačićeka.

Veterani
U Zaboku je najbrži kod Veterana-A bio Slovenac Borut Košćak, ispred Danka Braima i Uroša Ilca. Braim je u Savskom Marofu suvereno slavio u obje vožnje ispred Ilca, dok je na trećem mjestu završio Mario Klanjčić
Klasa Veteran-B u Zaboku se nije bodovala za prvenstvo, budući da su utrku završili samo slovenski dvojac Bogomir Gajser te Alojzij Fortuna. Fortuna je bio najuspješniji u Savskom Marofu, ispred Dragutina Marovića, Krešimira Besednika te Marija Čukoića

Quadovi
Zanimljivo je kako se u Savskom Marofu održala i utrka prvenstva u disciplini Quad. Pobjedu je odnio Tomaž Jernejšek ispred Damjana Brinovšeka te Tomaža Lesnika (Svi Yamaha).

 

Start klase MX Open u Zaboku:

Naslovna start mx open

 

Filip Vragotuk, pobjednik MX2 u Zaboku:

filip vragotuk pobjednik mx2

Matija Kelava (97), najbrži od Hrvata u Zaboku u klasi MX-Open:

kelava97 najbrzi od hrvata MX Open

Brojni problemi kod B-lige i Veterana:

brojni problemi kod b lige veterana

 

Povratak Quadova u Savskom Marofu: 

povratak quadova

Borba u klasi MX Open, Crnković i Kelava:

Borba mx Open crnkovic kelava

Nikola Hranić, MX2:

hranic mx2

 

Patrik Ujčić MX 85:

ujcic mx85

 

Braim, klasa Veterani:

braim veterani

Dino Lončar, MX 65:

dino loncar mx65

Matija Kelava, klasa MX Open:

kelava mx open

 

Rezultati Zabok:

PH_MX2_1.Voznja.pdf

HR_MX_OPEN_1.Voznja.pdf

DP_MX2_i_MX_125_1.Voznja.pdf

DP_MX_OPEN_1.Voznja.pdfDP_MX_Veterani_1.Voznja.pdf

HR_B-LIGA_MX_Veterani_1.Voznja.pdf

 

Rezultati Savski Marof:

TOTAL_B-250.pdf

TOTAL_B-OPEN.pdf

TOTAL_HR_MX2.pdf

TOTAL_HR_MX65J.pdf 

TOTAL_HR_MX50J.pdf

TOTAL_HR_MX85J.pdf

TOTAL_HR_MXOPEN.pdf

TOTAL_HR_QUAD.pdf

TOTAL_HR_VET_A.pdf

TOTAL_HR_VET_B.pdf

 

 

 

 

fbmp ytmp imp