Motosport

MXGP: Herlings osigurao naslov

247970 MXGP of Netherlands Assen Round 19

Pretposljednja utrka Svjetskog motocross prvenstva vožena je proteklog vikenda na legendarnoj stazi Assen u Nizozemskoj.

Jeffrey Herlings već je u prvoj vožnji uspio osigurati dugo očekivani naslov u kraljevskoj "MXGP" klasi. Ove sezone je pokazao rijetko viđenu dominaciju, pobijedio je na 16 od 19 utrka (1 utrku je propustio zbog ozljede, dok je na ostale dvije završio drugi). Iako je Herlingsov najveći rival, Antonio Cairoli uzeo holeshot i poveo prvu utrku. Herlings ga je ubrzo napao i svjedočili smo napetim vožnjama. Cairoli se u nekoliko navrata pokušao vratiti naprijed. No, od sredine vožnje Herlings uzima stvari u svoje ruke i bježi nedostižno. Glen Coldenhoff dugo je držao treću poziciju i izgledalo je kako će KTM-ova momčad imati idealan učinak, ali uslijed pada završava na petoj poziciji. Ispred njega su završili Max Anstie i Tim Gajser.

Pehist Coldenhoff se zato vratio u drugoj utrci, u kojoj je zgrabio holeshot i nakratko poveo. Spomenuta utrka je za Herlingsa bila tek formalnost, iako je u početku utrke pao, uspio se do kraja vratiti i upisati još jednu pobjedu u vožnjama. Cairoli je i ovog puta bio drugi, dok je Coldenhoff nakon vodstva u utrci pao u tempu i završio treći - ovog su puta Anstie i Gajser ostali iza njega.

248035 MXGP of Netherlands Assen Round 19
Jorge Prado #61 na korak naslova u MX2 / Foto: Ray Archer | KTM

U klasi MX2 Jorge Prado je dodatno povećao bodovnu prednost - svega 4 boda ga sada dijele od naslova prvaka. Iza njegovog glavnog konkurenta, Paulsa Jonassa, još je jedan lošiji vikend. Pao je u prvoj vožnji i teško se vraćao prema naprijed, a i u drugoj nije briljirao - završio je ukupno šesti. Dvojac iz Husqvarne; Thomas Covington i Thomas Kjer Olsen zauzeli su drugu i treću poziciju.

 

PODIUM WMX MOTOCROSS GP 18 NED 2018
Braniteljica naslova u klasi WMX, Kiara Fontanesi upisala prvu ovosezonsku pobjedu / Foto: Youthstream/MXGP 

Svjetsko prvenstvo za žene - WMX, nastavljeno je nakon tromjesečne pauze. U prvom dijelu sezone kao favoritkinja se istaknula Courtney Duncan.

Sve do ove utrke držala je veliku prednost od 20 bodova. No, netom prije utrke u Assenu je objavljeno kako će ona propustiti nastavak prvenstva zbog ozljede. Bez Duncan, slavila je braniteljica naslova Kiara Fontanesi, koja je upisala prvu ovosezonsku pobjedu, ispred Nancy Van De Ven i Stephanie Laier.

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

19 18 video assen

 

Rezultati:

19 18 mxgp uk

19 18 mx2 uk

19 18 wmx uk

Trenutni poredak:

19 18 mxgp poredak

19 18 mx2 poredak

19 18 wmx poredak

 

Naslovna fotografija: Ray Archer | KTM

 

fbmp ytmp imp