Motosport

Hrvatska SxS posada na reliju Dakar

44fc0ba0 1a82 4e0c afc0 b2e5089c8294

Daniel Šaškin i „ducatista“ Saša Bitterman će u Can-Amu Maverick X3 napasti pješčane dine Perua. Od srca im zavidimo.

Nakon podugačke pauze, ponovo ćemo imati za koga navijati na reliju Dakar. Daniel Šaškin već se okušao na tom reliju 2009. godine u kategoriji automobila, no zbog brojnih problema nije uspio završiti. Ovaj put će nastupiti u sve popularnijoj SxS kategoriju, za upravljačem posebno pripremljenog Can-Am Mavericka X3. Do njega će sjediti Saša Bitterman (na fotografiji desno), koji već ima bogato iskustvo suvozača u rally utrkama, ali je isto tako i „ducatista“, koji se često utrkivao i na Motohappeningu.

Saša Bitterman nam je i poslao ove fotografije iz Lime, gdje će u ponedjeljak 7. siječnja krenuti prva etapa. Inače, ove godine se, po prvi put u povijesti, cijeli rally vozi na teritoriju samo jedne države. Srećom, riječ je o Peruu, koji oduševljavao svojim pješčanim dinama svaki put kad bi rally Dakar tamo skrenuo.

Odluka o nastupu u SxS vozilu, koje spada u prosto proširenu obitelj četverocikala, temelji se na tome što su troškovi pripreme i nastupa bitno manji nego u klasičnom automobilu. Pritom Šaškin tvrdi da je prvi cilj završiti utrku, ali da bi želio biti i među prvih tri u svojoj kategoriji. Izuzetno ambiciozno, budući da u SxS kategoriji ove godine nastupaju i neka malo zvučnija imena, a među njima i dva uspješna natjecatelja na dva kotača; Francisco Lopez i Gerard Farres.

Inače, hrvatska se posada na službenim stranicama relija Dakar vodi u konkurenciji automobila, a ne u zasebnoj SxS kategoriji, koja je pokrenuta prije dvije godine. Bez obzira na to u kojoj kategoriji na kraju vozili, pratit ćemo njihove nastupe, te im posvetiti pokoji redak u našim (polu)redovitim izvještajima.

e95c172a 6433 4b53 9bc9 35f25520925d

fbmp ytmp imp