Motosport

MXGP: Cairoliju još jedna pobjeda, odličan povratak Prada

275738 MXGP of Netherlands Valkenswaard 3rd Round

Nizozemski Valkenswaard proteklog je vikenda bio domaćin treće postaje Svjetskog motocross prvenstva. Staza poznata po svojoj zahtjevnosti i ovog puta je bila poligon za odlične utrke.

MXGP – Cairoliju još jedna pobjeda. Gajser ponovno pao u prvoj vožnji, pa blistao u drugoj

Antonio Cairoli još se jednom pokazao kao najbolji starter, uzeo je holeshot u prvoj vožnji, ispred Maxa Anstie-a i Tima Gajser. Anstie je pomalo iznenadio kada je prošao Cairolija u prvome krugu. Uspio je održati vodstvo do sredine utrke, kada nezgodno pada, utrku na kraju završava tek na 16 poziciji. Gajser je ranije također pao, ali bez posljedica uspio nastaviti i završiti sedmi. Cairoli je tako stigao do pobjede ispred Clement Desale-a i Gautiera Paulin-a, koji su kapitulirali na greškama konkurenata. A posebno su zanimljive vožnje priredili Arminas Jasikonis i Jeremy Van Horebeek. Nakon lošijeg starta obojica su krenuli sa sredine poretka i do kraja utrke zauzeli četvrto i peto mjesto.

U drugoj utrci je Cairoli ponovo najbolje startao, a Gajser ga je pratio od samog početka, ali se Cairoli do kraja nije predao. Van Horebek je u drugoj vožnji bolje startao, vrlo brzo stigao do treće pozicije i održao je do kraja. Dok je Jasikonis ponovno nakon lošijeg starta krenuo sa začelja i stigao do četvrte pozicije. A Desalle je nakon odlične prve vožnje ovog puta završio peti. Na kraju je i to peto mjesto bilo dovoljno za ukupno drugo mjesto na postolju, iza Cairolija i ispred Gajsera.

275887 MXGP of Netherlands Valkenswaard 3rd Round
MXGP postolje u Nizozemskoj (Foto: Ray Archer / KTM) 

 

MX2 – Prado se vraća u velikom stilu

275899 MXGP of Netherlands Valkenswaard 3rd Round
Jorge Prado #61 ponovno je bio nedostižan u MX2 (Foto: Ray Archer / KTM) 

Jorge Prado  vratio se utrkama, nakon što je prošlog vikenda odlučio propustiti GP u Engleskoj, kako bi dodatno sanirao ozljedu ramena. U Valkenswaardu je odradio povratak u velikom stilu, odmah je u prvoj utrci zgrabio holeshot i držao vodstvo od prvog do posljednjeg kruga. Od starta su ga pratili Thomas Kjer Olsen i Henry Jacobi. Iako su utrke naprijed u vodstvu bile dosta monotone, većina akcije dalje u poretku je bila povezana uz padove. Nekolicina Top10 vozača poput Conrada Mewse-a, Jaga Geerts-a i Bena Watson-a, većinu utrke su provodili vraćanjem pozicija nakon padova.

U drugoj utrci ponovno je holeshot uzeo Prado, ispred Jacobija i Olsena. No, kasnije Jacobi opada u tempu i završava tek šesti. Kroz ovu vožnju se istaknuo Jago Geerts, koji se u samoj završnici uspio probiti se do druge pozicije i u foto finišu završiti ispred Olsena.

Na kraju su se Prado, Olsen i Geerts popeli na postolje.

275915 MXGP of Netherlands Valkenswaard 3rd Round
MX2 postolje - Olsen i dalje vodeći u poretku, ali prado je već dosta smanjio zaostatak (Foto: Ray Archer / KTM) 

WMX – Uzbudljiv početak sezone kod žena

VERSTAPPEN SUN MOTOCROSS GP 3 NL 2019
Prva karijerna pobjeda za Verstapen (Foto: Youthstream/MXGP)

Utrka u Valkenswaardu otvorila je sezonu za žene, odnosno klasu WMX. U startu je sve iznenadila vijest kako na utrci neće nastupiti braniteljica naslova Kiara Fontanesi, koja u posljednje vrijeme ima zdravstvene probleme te je odlučila pričekati potpuni oporavak prije povratka utrkama.

U prvoj utrci je povela Amandine Verstapen, ispred Larisse Papenmeier i Courtney Duncan. No vodstvo Verstapen nije dugo potrajalo, Duncan ga je rano preuzela i usprkos kasnijem padu uspjela odnijeti pobjedu. Dok su Verstapen i Papenmeier utrku završile u foto finišu, u kojem je drugo mjesto pripalo ipak Verstapen.  

U drugoj utrci je Papenmeier povela holeshotom, ispred Duncan i Verstapen. Duncan je već kroz nekoliko zavoja preuzela vodstvo. A u borbu za drugo mjesto se uz Verstapen i Papenmeier ubacija Nancy Van De Ven, koja kasnije prolazi obje vozačice.  Duncan sredinom utrke tesko pada i zavrsava utrku tek kao sedma. Samim time je Van De Ven upisala pobjedu u vožnji. No ukupna pobjeda je na kraju pripala ipak Verstapen, Van De Ven je završila ukupno druga, a Papenmeier treća.

PODIUM III WMX MOTOCROSS GP 3 NL 2019
WMX postolje (Foto: Youthstream/MXGP)




Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

03 19 video nl 2

 

Rezultati:

03 19 mxgp ukupno nl

03 19 mx2 ukupno nl

03 01 19 wmx ukupno nl 

 

Trenutni poredak prvenstva:

03 19 mxgp poredak nl

03 19 mx2 poredak nl

03 01 19 wmx poredak nl











Naslovna fotografija: Ray Archer/KTM

fbmp ytmp imp