Motosport

MXGP: Gajseru dvostruka pobjeda u Portugalu

gajser agueda

Staza Agueda u Portugalu prošlog je vikenda bila kulisa šeste utrke Svjetskog prvenstva u motocrossu. Za razliku od prethodne talijanske utrke, ovog puta su vozači imali idealne uvjete tijekom cijelog vikenda, a sve je rezultiralo uzbudljivim utrkama.


MXGP: Dvostruka pobjeda za Gajsera

Prva vožnja klase MXGP krenula je još jednim odličnim startom Antonia Cairolija, koji je uzeo holeshot. Tim Gajser ga je od starta pratio, dok se na trećem mjestu istaknuo Arnaud Tonus. Tonus je kroz utrku nekoliko puta izmijenio poziciju s Jeremy Seewerom, ali ipak uspio obraniti treću poziciju do kraja. Cairoli je sredinom utrke napravio grešku u zavoju, kada mu se ugasio motor, što je Gajser iskoristio - preuzeo je vodstvo i na kraju pobijedio.

U drugoj vožnji je Tonus ponovno iznenadio - zgrabio je holeshot i poveo. Samo vodstvo nije dugo potrajalo, već u drugom zavoju ga je prošao Clement Desalle. Tonus je u startu nizao nešto lošija vremena krugova, što je rezultiralo prolaskom Cairolija, koji je u konačnici preuzeo i vodstvo od Desalle-a. Gajser je nakon osrednjeg starta počeo nizati brza vremena i iz kruga u krug poboljšavati svoj plasman - stigao je do drugog mjesta. Približio se i Cairoliju za vodstvo, no očekivana borba je izostala, budući da je Cairoli pao. Gajser je samim time mogao mirnije privesti utrku kraju, dok se  Cairoli dosta namučio kako bi se s četvrte pozicije vratio na drugu.

Na kraju je vožnja završila s Gajserom kao pobjednikom, Cairolijem na drugom mjestu te Tonusom na trećoj poziciji. Identičan je poredak na kraju bio i na postolju.

5ce1b43028a47
Druga ovogodišnja pobjeda za Gajsera / Foto: Honda Pro Racing / Shot by Bavo


MX2: Prado vratio vodstvo u prvenstvu

285587 MXGP of Portugal Agueda Round 06
Jorge Prado #61 će od iduće utrke imati crvenu ploču vodećeg u prvenstvu / Foto: Ray Archer - KTM

Jorge Prado je u prvoj vožnji uzeo holeshot, dok su u prvom zavoju brojni vozači pali. Michele Cervellin je od početka iznenadio na drugoj poziciji, no to nije predugo potrajalo. Prvo ga prolazi Henry Jacobi, a potom i Thomas Kjer Olsen. Kasnije Cervellin radi grešku na skoku i nezgodno pada. Olsen i Jacobi su kroz vožnju pokazali zanimljivu borbu, u kojoj je Olsen ipak bio nešto bolji. Jacobi je u posljednjem krugu pao i treću poziciju predao Jago Geertsu, dok je on završio tek sedmi.

Druga utrka je krenula nešto zanimljivije od prve. Ovog puta je iznenađujuće najbolje startao Roan Van De Moosdijk, koji je inače nastupio kao gostujući vozač u klasi (inače nastupa u Europskom prvenstvu EMX250). Prado ga je uspio proći kroz nekoliko idućih zavoja, ali se do kraja prvog kruga na vodeću poziciju nametnuo Mitchell Evans. Naravno Prado se vratio kroz nekoliko krugova do vodeće pozicije i sigurno priveo utrku kraju. Evans je na kraju izgubio drugu poziciju, do koje je stigao Jacobi. Olsen se nakon lošijeg starta probio do četvrte pozicije, dok je najbolji starter - Van De Moosdijk končao peti.

U ukupnoj klasifikaciji je slavio Prado, Olsen je na kraju bio drugi, a Evans treći. Ovom pobjedom je Prado vratio ranije izgubljeno vodstvo u prvenstvu, sada drži 3 boda prednosti u odnosu na Olsena.

285575 MXGP of Portugal Agueda Round 06
S lijeva na desno: Olsen, Prado i Evans / Foto: Ray Archer - KTM


WMX: Duncan dvostrukom pobjedom povela u prvenstvu

DUNCAN MOTOCROSS GP 6 POR 2019
Courtney Duncan / Foto: MXGP

Svjetsko motocross prvenstvo za žene u Portugalu je imalo svoju drugu postaju. Armandine Verstappen je u ovu utrku ušla kao vodeća, no uslijed loših vožnji u Portugalu je tu poziciju izgubila. Za razliku od Verstappen, Australka Courtney Duncan je imala idealan vikend – u obje vožnje je bila uvjerljivo najbrža i preuzela vodstvo u prvenstvu. Larissa Papenmeier i Nancy Van de Ven bile su nemoćne u odnosu na Duncan. Njih dvoje su podijelile bodove na drugoj i trećoj poziciji. Papenmeier je bila brža u prvoj vožnji, dok je Van de Ven to pošlo za rukom u drugoj - samim time i stala na drugo mjesto postolja.

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

video portugal 2019

 

Rezultati:

06 19 mxgp ukupno agueda

06 19 mx2 ukupno agueda

wmx portugal 2019 ukupno

 

Trenutni poredak prvenstva:

06 19 mxgp poredak agueda

06 19 mx2 poredak agueda

wmx portugal 2019 poredak

 

 

Naslovna fotografija: Honda Pro Racing / Shot by Bavo

fbmp ytmp imp