Motosport

MXGP: Gajser na korak do naslova

GAJSER MOTOCROSS GP 14 B 2019

14. utrka Svjetskog prvenstva u motocross-u vožena je u belgijskom Lommelu. Ova utrka je, zbog same konfiguracije staze s dubokim pijeskom i brzo mijenjajućim uvjetima, na glasu kao najteža u kalendaru SP-a. Najbolje su se još jednom pokazali vodeći vozači prvenstva; Tim Gajser i Jorge Prado. 

Prva utrka klase MXGP imala je turbulentan start. Pobjednik kvalifikacijske utrke Max Anstie pao je na samome startu i bio primoran odustati. Glen Coldenhoff je zgrabio holeshot ispred Romaina Febvrea i Tima Gajsera. Vodstvo Coldenhoffa nije dugo potrajalo, brzo ga prolaze Febvre i Gajser, koji se kroz nekoliko krugova bore za vodstvo. Febvre se ipak pokazao bržim i sa 6 sekundi prednosti nad Gajserom stigao do pobjede u vožnji. A Coldenhoff je završio sigurno na trećoj poziciji, ispred Jeremy Seewera.

Druga utrka je znatno bolje krenula za Gajsera, koji je zgrabio holeshot ispred Jeremy Van Horebeeka i Coldenhoffa. No, u ovoj vožnji se uvjerljivo najbržim pokazao Max Anstie, koji je s četvrte pozicije ubrzo stigao do vodstva. U pohodu na pobjedu u vožnji ga nije omeo ni kasniji pad, kojim je vodeću poziciju na kratko predao Gajseru. Coldenhoff je ponovo završio treći, a Febvre se nakon lošijeg starta dokopao četvrte pozicije, ispred Seewera.

Na kraju je Gajser, po deveti put ove sezone, stao na najvišu stepenicu postolja. Febvre je završio drugi, a Coldenhoff treći.

Gajser sada drži 187 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Seewera. Još je samo 200 bodova u igri kroz posljednje 4 utrke SP-a i praktički je sigurno da će titula "pasti" već nakon prve utrke u Imoli, za dva tjedna.

MXGP PODIUM MOTOCROSS GP 14 B 2019

MX2: Prado također bliže naslovu, drugoplasirani Olsen u problemimaMX2 START SAT MOTOCROSS GP 14 B 2019

Za Jorge Prada je ovo bio još jedan od onih dominantnih vikenda. U obje utrke je zgrabio holeshot i sigurno vodio od prvog do posljednjeg kruga. Thomas Kjer Olsen u prvoj utrci je imao teži pad, zbog kojeg je ostao bez bodova. U drugoj utrci je bio tek peti, što je Pradu omogućilo značajno povećanje bodovne prednosti u prvenstvu.

Iako se očekivalo kako će se domaći vozač Jago Geerts uključiti u borbu za vodeću poziciju, do toga nije došlo. U prvoj utrci je pao na samome startu, krenuo sa začelja i uspio stići do druge pozicije. U drugoj utrci je ponovo „uhvatio“ loš start, ovog puta je znatno brže stigao do druge pozicije, ali onda zbog problema s motociklom morao odustati. Calvin Vlaanderen je najviše profitirao na problemu Geertsa i stao na drugu stepenicu postolja. 

Britanci; Ben Watson i Adam Sterry odlično su se snašli na ovoj utrci. Sterry je posebno iznenadio trećom pozicijom u prvoj utrci, dok je u drugoj pao i tako u samoj završnici predao postolje Watsonu.

Prado sada drži vodstvo sa 124 boda prednosti u odnosu na Olsena (samo ovom utrkom je profitirao za dodatna 34 boda).

MX2 PODIUM MOTOCROSS GP 14 B 2019

 

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

14 19 video mxgp lommel

 

 Rezultati:

14 19 mxgp ukupno lommel

14 19 mx2 ukupno lommel

Trenutni poredak prvenstva:

 14 19 mxgp poredak lommel

14 19 mx2 poredak lommel

fbmp ytmp imp