Motosport

Dakar 2021: Tko su favoriti?

Dakar21favoriti

Hoće li KTM uzvratiti Hondi, ili je ove godine konačno došao red za slavlje vozača Yamahe i Husqvarne?

Kaže se da je u sportu titulu lakše osvojiti nego obraniti, a to se, otkad nema Despresa i Come, pokazalo točnim i u slučaju relija Dakar. Od 2015. naovamo samo je Toby Price slavio dva puta, a i on to nije učinio uzastopce. Može li to onda konačno uspjeti Brabecu?

HONDA

5fd20b23982655.38922987

Amerikanac Brabec je učinio veliku stvar kad je s Hondom prekinuo predugački niz od 18 uzastopnih pobjeda KTM-a, no u paketu s brojem 1 na motociklu dolazi i meta na leđima. A izazivača ne nedostaje čak i ako samo ostanemo u tvorničkoj momčadi Honde. Tu je odličan Argentinac Kevin Benavides, koji je bio drugi 2018. godine, dok je Čileanac Jose Ignacio Cornejo bio četvrti u prošlom pokušaju. No, potencijalno najbrži među svima njima je Španjolac Joan Barreda, koji je dosad skupio 24 etapne pobjede, daleko više od svih ostalih aktivnih natjecatelja. Ipak, u svemu tome je previše padao i ozljeđivao se, tako da još nije stajao na pobjedničkom postolju, a ovo bi mu, prema vlastitim riječima, mogao biti i posljednji Dakar na dva kotača. Inače, svim vozačima Honde ističu ugovori u 2021. i tek treba vidjeti hoće li za tog japanskog proizvođača to biti i posljednji nastup na reliju Dakar ili će započeti novi ciklus.

 KTM

370402 KTM Rally Price 2021 Action 1785 1

KTM će se, već tko zna koju godinu zaredom, pouzdati u svoj provjereni vozački trojac. Australac Toby Price pobijedio je 2016. i 2019. godine, Britanac Sam Sunderland je slavio 2017., dok je Austrijanac Mattias Walkner pobijedio 2018. Statistički gledano Toby Price im je najjača karika, no slabe ni nemaju, s time da će spomenutom trojcu vodonoša biti Australac Daniel Sanders, kojem je to prvi nastup na reliju Dakar.

 HUSQVARNA

78211 luciano.benavides Andalucia Rally 2020 prologue 0176

Prošle godine je Toby Price, kao najbolji vozač KTM-a, završio kao treći u ukupnom poretku jer se, uz pobjednika Brabeca, ispred njega ugurao i Čileanac Pablo Quintanilla na Husqvarni, koja je klon KTM-a. Na tvorničku Husqvarnu se za 2021. preselio i Luciano Benavides, koji je prošle godine reli završio kao šesti s KTM-om, a u slobodno vrijeme je brat Kevina Benavidesa, već spomenutog tvorničkog vozača Honde. Osim toga, boje Husqvarne će, doduše u privatnoj momčadi, ovaj put braniti i Francuz Xavier de Soultrait, koji je posljednjih nekoliko godina znao biti itekako brz na Yamahi, ali je i prečesto padao.

 YAMAHA

Yamaha Dakar 2021

Ako je Husqvarna Yamahi preotela Xaviera de Soultraita, onda je i tvornička momčad Yamahe preotela Husqvarni Amerikanca Andrewa Shorta. Pritom Short nije tako spektakularan u vožnji kao de Soultrait, ali i manje griješi, s time da će kao prvi vozač Yamahe i dalje figurirati Francuz Adrien Van Beveren. Ali tu je perspektivan Argentinac Franco Caimi, kao i Ross Branch, koji je dogurao do tvorničke momčadi nakon što je prošle godine odnio etapnu pobjedu kao privatnik. Inače, Branch je komercijalni pilot iz Bocvane, poznatiji pod nadimkom „Kalahari Ferrari“.

 OSTALI

131228192 2044671179009404 6675266372511958913 o

Speedbrain je razvio novi reli motocikl za tvorničku momčad indijske marke Hero, pri čemu najveće šanse za proboj u Top 10 imaju su Portugalcem Joaquimom Rodriguesom. Sherco polaže svoje nade u Lorenza Santolina, koji još nije uspio završiti Dakar, a ostaje za vidjeti koliko će se na tu tvorničku momčad odraziti činjenica da se samo nekoliko dana prije početka relija iz priče povukao indijski TVS, koji je dosad bio sponzor momčadi i pružao tehničku podršku. Španjolka Laia Sanz će, kao prva dama relija, koja je 2015. završila 9. u ukupnom poretku, drugu godinu zaredom nastupati na motociklu marke GasGas, koji je, kao i Husqvarna, klon KTM. Zanimljivo je da će na motociklima KTM-a svoj prvi nastup na reliju Dakar imati i tvornička momčad španjolske marke Rieju. I za tu su premijeru skupili sasvim solidnu vozačku postavu, jer Oriol Mena je 2018. godine, u svom prvom nastupu na reliju Dakar, završio kao sedmi, dok Joan Pedrero nastupa još od 2009. godine, te je dva puta završio kao peti.

Rally Dakar će trajati od 3. do 15. siječnja, a više podataka o novim pravilima, kao i ruti drugog izdanja tog relija na teritoriju Saudijske Arabije, doznajte OVDJE.

RiejuDakar21

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp