Motosport

Dean Berta Vinales stradao u SSP 300 utrci u Jerezu

Dean Berta Vinales

Rođak Mavericka Vinalesa je smrtno stradao nakon grupnog pada u utrci klase SSP300 u sklopu SBK vikenda u Jerezu. Imao je samo 15 godina.

U posljednja četiri mjeseca su stradala čak trojica mladića, Jason Dupasquier je imao 19 godina kad je smrtno stradao na kvalifikacijama klase Moto3, a Hugo Milan samo 14 godina kad je izgubio život u utrci European Talent Cupa, u sklopu CEV prvenstva pod patronatom Dorne. Nažalost, sad je, na subotnjoj utrci klase SSP300 klase u Jerezu, smrtno stradao i 15 godišnji Dean Berta Vinales. Bio je rođak Mavericka Vinalesa i vozio je za momčad njegova oca Angela, a iako mu je ovo bila rookie sezona, nedavno je u Magny Coursu osvojio četvrto mjesto.

Staze su sve sigurnije, zaštitna oprema sve bolja, no konkurencija je žestoka, posebno u onim slabijim klasama, koje su očito postale i najopasnije. Razmaci su jako mali i najčešće se vozi u grupama, koje znaju brojati i petnaestak vozača. Kad netko od njih padne najveća je opasnost da oni iza nalete na njega. Da tragedija bude veća, u tim klasama uglavnom nastupaju tinejdžeri.

Bez obzira o kojoj klasi i kojem se svjetskom prvenstvu radi, gledatelji mogu uživati u nikad boljem utrkivanju, ali neki vozači to, nažalost, plaćaju svojim životom. Što, dakako, nema smisla, posebno kad strada 15 godišnjak.

Subotnje utrke klase Superbike i Supersport (u kojoj je trebao nastupiti i naš Martin Vugrinec) su nakon toga otkazane, a nakon sastanka vozača će se znati hoće li se otkazati i sve nedjeljne utrke ili će se one ipak voziti.

 

 

fbmp ytmp imp