Motosport

Nakagami bez kazne, a Rinsu slomljena šaka

08c028bd 53e5 4f54 8c78 0957bd36b875

Bio bi to sjajan start Nakagamija, samo da nije pao na kočenju te srušio Bagnaiu i Mira.

Nakagami se nije iskazao na kvalifikacijama u Barceloni, bio je tek 12. No vozač LCR Honde je krenuo kao iz topa i u trenutku kočenja za prvi zavoj već je bio otprilike peti. Tad mu je zablokirao prednji kotač, pa je pao i glavom udario u stražnji kotač Ducatija, koji se pritom uznemirio te je i Bagnaia koji trenutak kasnije bio na asfaltu. Istovremeno, LCR Honda je udarila u Suzuki Alexa Rinsa, koji je pritom poletio s motocikla i brutalno pao.

Iako u trenutku dok ovo pišemo još nema detaljnijeg opisa eventualnih ozljeda Nakagamija, koji je, ponavljamo, kacigom udario u stražnji kotač Ducatija, općenite informacije govore da je dobro. No Rins, koji je s njim bio u medicinskom centru, tvrdi da Nakagami ima ozljedu lica i da je bio u bolovima. Rinsu je pak, pri tom padu, pukla kost u lijevom šaci, pa iako nije morao na operaciju kod Dr. Mira, pitanje je hoće li nakon 10 dana terapije dobiti dozvolu za nastup na idućoj utrci u Sachsenringu.

22524d0f c56c 46ee 8a41 24022570587c

I Bagnaia i Rins su se složili da je Nakagami za ovo trebao biti kažnjen, s time da je Rins i prije tjedan dana u Mugellu pao nakon kontakta s Nakagamijem. I tada je Rins proglasio Japanca opasnim vozačem te tražio da ga kazne, no snimke su pokazale da Nakagami taj put nije bio kriv. Ovaj put sigurno jest.

Nemamo ništa protiv toga da se sudački panel, ionako sklon kontroverznim odlukama, ne miješa u ovakvim situacijama, ali je isto tako činjenica da su Freddie Spencer i njegova svita znali i za manje incidente oštro kažnjavati vozače. No ipak su skloniji tome da discipliniraju vozače u slabijim klasama, a ne one u kraljevskoj.

Inače, Bagnaia je uoči utrke bio četvrti u ukupnom poretku, a Rins šesti, te su nakon ovog incidenta još malo izgubili korak za vodećim Quartararoom. Da stvar po njih bude gora, baš Quartararo je pobijedio i to uvjerljivo. Odlično je startao s trećeg mjesta, odmah u prvom zavoju preuzeo vodstvo i nakon toga uspio voziti dovoljno brzo da svima pobjegne, a dovoljno sporo da ne uništi stražnju gumu na sklizavoj stazi u Barceloni. Da stvar bude bolja za Francuza, drugu utrku zaredom pao je još uvijek ukupno treći Bastianini.

 

4dd68ade 779a 46bc ae7b 16f8e24d6c27

Kraj utrke za VN Katalonije pak je obilježila doista bizarna greška Quartararoovog prvog pratitelja u ukupnom poretku. Nesretni Aleix Espargaro je u posljednji krug ušao kao drugi sa svojom Aprilijom, i tu bi vjerojatno završio da nakon prolaska kroz cilj nije počeo slaviti i pozdravljati svoju domaću publiku. Tek nakon što su ga prošli Martin, Zarco i Marini, shvatio je da je ostao još jedan krug za odvoziti. Marinija je ubrzo i prošao, ali na kraju završio tek kao peti, umjesto da bude na podiju. Tako je drugi bio Jorge Martin na Pramac Ducatiju, a treći je završio njegov timski kolega i Quartararoov zemljak Johann Zarco.

Kasnije je Aleix Espargaro izjavio da je njegov „pit-board“ bio prvi nakon izlaska iz zadnjeg zavoja i da ga zato nije vidio te da se orijentirao po onom velikom stupu s poretkom na kraju izlaska iz boksa. No u tom trenutku je na tom stupu pisalo da je još jedan krug do kraja, tako da nam to objašnjene Aleix Espargaroa baš i ne djeluje kao smisleno opravdanje. Događa se, jednostavno je pogriješio, što je šteta, utoliko više jer je nakon borbe s Martinom itekako zaslužio to drugo mjesto.

45e7e426 cd5c 4b08 95db da735a615958 

TRENUTNI POREDAK
(nakon 9 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 147 bodova
2. A. Espargaro – Aprilia – 125
3. E. Bastianini – Ducati – 94
4. J. Zarco – Ducati – 91
5. F. Bagnaia – Ducati – 81
6. B. Binder – KTM – 73
7. A. Rins – Suzuki – 69
8. J. Mir – Suzuki – 69
9. J. Miller – Ducati - 65
10. M. Marquez – Honda – 60

7d6a6bca f73e 4564 bfa7 3997cfea5dd3

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp