Motosport

Valentino Rossi potpisao za BMW!

2022 Fanatec GT World Challenge Europe - Sprint Cup - Misano World Circuit (Italy) - July 1st - 3rd, 2022; Foto: Michele Scudiero 

Ne, nije to božićna prvoaprilska šala, nego novi korak Rossija u automobilističkoj karijeri, sad kao tvorničkog vozača.

Znalo se već otprije da će deveterostruki svjetski prvak Valentino Rossi iduće godine voziti BMW M4 GTR. Prošle godine je nastupao za upravljačem natjecateljskog Audija R8, ali već se neko vrijeme priča kako je BMW posebno motivirao momčad WTR, za koju je Talijan vozio prošle sezone, da nakon 13 godina suradnje s Audijem prijeđu na M4 GTR, sve kako bi Rossi došao u njihove redove. I vjerojatno je tome doista tako bio i slučaj, jer sad je objavljeno da će suradnja biti i tješnja od toga, te da Valentino Rossi postaje 21. tvornički vozač BMW-a. A da cijela konstrukcija itekako izgrađena oko njega, pokazuje i to što je automobil dijelom u žutoj boji (i s brojem 46), ali i da su na njemu i naljepnice nekih od sponzora Valentina Rossija i njegove MotoGP momčadi.

p90491066 highres

S njim će endurance utrke voziti Maxime Martin i Augusto Farfus, kao itekako poznata imena, a iako je zasad potvrđeno da će, kao i prošle sezone, voziti Fanatec GT World Challenge Europe prvenstvo, te uz to i utrku 12h Bathursa, biti će na raspolaganju i za dodatne utrke i testiranja u BMW M Motosport automobilima. Poznato je da je želja Valentina Rossija da nastupi na 24h Le Mansa, a BMW upravo priprema „hypercar“ za tu utrku. Istina, tek za 2024. godinu, ali to samo Rossiju omogućuje da do onda skupi dodatno iskustvo .

p90490922 highres

"Stvarno sam ponosan što sam postao službeni BMW M tvornički vozač i to je sjajna prilika," izjavio je Rossi. "Prošle godine sam se počeo ozbiljno utrkivati s automobilima i završio sam prvu sezonu s WRT timom s kojim sam se jako dobro slagao i sretan sam što je WRT tim odabrao BMW M Motorsport kao novog partnera. Već sam imao dva puta priliku testirati BMW M4 GT3 i osjećaj s automobilom je jako dobar. Mislim da bismo mogli biti konkurentni sljedeće sezone. Također, BMW M Motorsport mi je dao priliku da se sljedeće godine utrkujem s dva vrlo dobra vozača, Maximeom Martinom i Augustom Farfusom. Još uvijek moram puno naučiti i poboljšati se, ali nadam se da ću biti dorastao zadatku i dovoljno brz za borbu tijekom natjecateljskih vikenda.” Tako Valentino Rossi, nakon Aprilije, Honde, Yamahe i Ducatija, postaje i tvornički vozač BMW-a. Možda je šteta što do tog statusa nije imao prilike doći još dok se još utrkivao na dva kotača.

p90491067 highres

fbmp ytmp imp