Motosport

Jorge Prado je novi MXGP prvak!

MXPG Italy 2023, Maggiora Rider: Prado_Champ

Iako ga je Febvre počeo bodovno sustizati, vozač GasGasa je ipak sasvim zasluženo osvojio prvu MXGP titulu, i to na pretposljednjoj utrci ove sezone.

Romain Febvre je s Kawasakijem doista sjajno vozio u drugoj polovici sezone. Pobjeđivao je kad je god to mogao i uporno otkidao mrvicu po mrvicu od prevelike bodovne prednosti Jorgea Prada. Štoviše, na prethodnoj utrci u Turskoj je Febvre smanjio svoj zaostatak s 92 na 67 bodova. Ali i s time su šanse Francuza za osvajanjem naslova bile razmjerno malo i bazirale su se na tome da bi Jorge Prado i njegov GasGas trebali upasti u ozbiljne probleme. Ali onda se u talijanskoj Maggiori, na pretposljednjoj utrci sezone, dogodilo nešto sasvim suprotno.

hi FEBVRE GP18 PH 0892

Znajući da treba završavati ispred Pradoa, koji je u prvoj utrci vodio, Febvre se na sve moguće načine pokušavao probiti kraj Seewera te je pritom pogriješio i pao. Iako se brzo vratio u utrku, u idućem krugu je morao odustati zbog tehničkog kvara. I tako je već u toj prvoj utrci, nakon što je odnio još jednu pobjedu, 22-godišnji Jorge Prado mogao slaviti naslov MXGP prvaka, prvi za sebe i za GasGas. Ujedno, on je i prvi španjolski MXGP prvak uopće, s time da je 2018. i 2019. bio svjetski prvak u MX2 kategoriji.

Romain Febvre je u drugoj utrci dana pobijedio, dok je Prado pao i završio kao 6. Nakon ovoga ih, i to već idućeg vikenda, čeka posljednja utrka sezone, koja se vozi u Velikoj Britaniji.

MXPG Italy 2023, Maggiora Rider:

TRENUTNI POREDAK:
1. J. Prado – GasGas – 890
2. R. Febvre – Kawasaki – 807
3. J. Seewer – Yamaha – 719
4. G. Coldenhoff – Yamaha – 655
5. R. Fernandez – Honda - 612

MXPG Italy 2023, Maggiora Rider:  

fbmp ytmp imp