Motosport

Rekord: Na električnom romobilu(?) blizu 200 km/h!

VELOCIFERO WORLD RECORD CHALLENGE 29 SETTEMBRE 2023 001

Alessandro Tartarini je prije svega dizajner i poslovni čovjek, a u slobodno vrijeme je postavio rekord, po uzoru na oca, koji je osnovao Italjet.

U redu, štogod to bilo, izgleda više kao skuter nego električni romobili. Uostalom, pogledajte koliki su kotači. Ali Alessandro Tartarini ne sjedi kao na skuteru (doduše, nije baš ni da stoji), pa je ovaj Velocifero prototip priznat kao romobil. S kojim je Alessandro ubrzao od 0 do 100 km/h za 3,27 sekundi i postigao 198 km/h, što je, navodno, rekord za romobil. I sve to na stazi Monza, na kojoj je njegov otac Leopoldo, prije 54 godine, postavio tadašnji brzinski rekord za vozilo na tri kotača.

VELOCIFERO WORLD RECORD CHALLENGE 29 SETTEMBRE 2023 005

Ipak, Leopoldo Tartarini je poznatiji po tome što je osnovao kompaniju Italjet. Uz sportski Dragster, proizvodili su i retro skuter Velocifero, a pod tim je imenom osnovana i kompanija koja se bavi proizvodnjom električnih romobila, skutera i motocikala. U toj tvrtki važnu ulogu ima i novi rekorder Alessandro Tartarini, koji tvrdi da spada među 100 najboljih industrijskih dizajnera na svijetu. A sad se može pohvaliti i da je svjetski rekorder na romobilu, ili štogod to već bilo.

VELOCIFERO WORLD RECORD CHALLENGE 29 SETTEMBRE 2023 002

 

fbmp ytmp imp