Motosport

Bimota ulazi u Superbike na mjesto Kawasakija!

KB4 RC rep

Agregat iz Ninje ZX-10RR ugrađivat će se u Bimotin okvir, a Kawasaki im prepušta i tvorničku momčad KRT.

Kao polovični vlasnik egzotične talijanske marke, Kawasaki je u posljednjih nekoliko godina uspio oživjeti Bimotu, a sada su se ohrabrili na veliki te pomalo iznenađujući korak naprijed. Prepustit će im svoju tvorničku Superbike momčad, koja će se od 2025. zvati Bimota by Kawasaki Racing Team. I pritom razlika nije samo u imenu, nego će novi natjecateljski motocikl imati okvir koji razvija Bimota, dok će Kawasaki „donirati“ pogonski agregat iz pobjedničkog Ninje ZX-10RR.

hi BbKRT versions Landscape color OnLight 36x20

I dok konkretnije informacije tek trebamo doznati, ulazak u Superbike prvenstvo znači da će Bimota morati predstaviti i serijsku verziju tog natjecateljskog motocikla. Ostaje za vidjeti hoće li se možda odlučiti na za Bimotu karakterističnu konstrukciju s oscilirajućom vilicom sprijeda i straga, kakvu trenutno ugrađuju u Tesi H2, ili će ipak igrati na sigurno i pripremiti neki konvencionalniji motocikl u stilu modela KB4. S time da je i ovaj potonji specifičan po tome što ima hladnjak smješten u repu. U svakom slučaju, trebao bi to biti motocikl potpuno nove konstrukcije i biti će itekako zanimljivo doznati o čemu je riječ.

1989 Binota 47 Falappa Hockenheim

U Bimoti će se prigodno pohvaliti da je 1980. Jon Ekerold s njihovim modelom YB3 postao svjetski prvak klase GP 350, a u Superbike su ušli 1988. godine, u prvoj sezoni tog prvenstva, i Davide Tardozzi je umalo odmah osvojio titulu. Pobijedio je 5 puta, a Stephane Mertens 2 puta, dok im je posljednju pobjedu 2000. godine u Phillip Islandu donio nedavno preminuli Anthony Gobert. Prije desetak godina su se vratili u Superbike koristeći agregat iz BMW-a S 1000 RR, ali ta je epizoda prebrzo i neslavno završila bankrotom. Kawasaki ima 49% udjela u Bimoti od 2019. godine.

Bimota by Kawasaki Racing

fbmp ytmp imp