Motosport

Tomislav Bešenić

Tomislav Bešenić

MBE je odgođen za kraj svibnja

MBE odgoda2

Ponovo je pomaknut termin za popularni Moto Bike Expo sajam u Veroni. Sad je u igri vikend na kraju svibnja.

Uobičajeni termin je krajem siječnja, ali iz razumljivih razloga je održavanje Motor Bike Expo sajma u Veroni za ovu godinu bilo prebačeno na novi termin od 2. do 5. travnja, odnosno od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. U međuvremenu se situacija s pandemijom koronavirusa počela dodatno komplicirati, pa je tako upravo stigla vijest o novom pomicanju termina. Dakle, sad je plan da se ovogodišnji Motor Bike Expo održi od petka 28. do nedjelje 30. svibnja. Iskreno se nadamo da će do onda situacija biti daleko bolja i da je to i posljednje pomicanje.

  • Objavljeno u NOVOSTI

Rossi prvi put u bojama Petronas Yamahe

Petrona Yamaha 2021 1

Iako je transferiran u satelitsku momčad, Rossi će imati tvorničku podršku Yamahe. Više se ipak očekuje od Morbidellija, aktualnog viceprvaka i Rossijevog štićenika. Zajedno su odradili virtualnu prezentaciju momčadi Petronas za 2021. godinu.

Razlan Razali će mu sad tepati, no malo je reći da u satelitskoj momčadi Petronas nisu baš širom otvorenih ruku dočekali Rossija. Prije da im ga je nametnula sama Yamaha, kao zamjenu za Quartararoa kojeg su namamili u tvorničku momčad. S time da su u Yamahi nemalo podmazali cijeli transfer tako što će i dalje plaćati i samog Rossija i njegov motocikl. A kao još uvijek velika zvijezda, Rossi ima i veliki marketinški potencijal, pa se tako na Petronas Yamahama ove godine ipak „vijori“ koja sponzorska naljepnica više.

Petrona Yamaha 2021 4

Iako mu je prošla sezona bila rezultatski najgora, Rossi tvrdi da, se i sa 42 godine na leđima želi „boriti za pobjede, podije i dobar plasman u ukupnom poretku“. I doista, promjena sredine bi mogla biti neki novi početak u njegovoj karijeri, a ostaje za vidjeti hoće li biti i završetak. Naime, već je ranije izjavio da će odluku o eventualnom nastavku vozačkog poslanja donijeti nakon prvih 6 ili 7 utrka ove sezone, s time da bi te 2022. godine gotovo sasvim sigurno vozio za vlastitu MotoGP momčad.

I tu stvari postaju zanimljive. Naime, Rossi već ove sezone drži polovicu momčadi Avintia, odnosno onaj dio garaže u kojem je njegov brat Marini, a javna je tajna da će za 2022. preuzeti cijelu momčad. Tako će on ove sezone voziti Petronas Yamahu, a istovremeno će s Yamahom pregovarati da toj istoj momčadi Petronas za koju vozi preotme satelitske M1 motocikle za 2022. Osim toga, i Petronas i Rossi će vjerojatno paralelno pregovarati i sa Suzukijem, čak i ako ovi još nisu sasvim službeno potvrdili da će iduće sezone svojim motociklima po prvi put opskrbljivati i neku satelitsku MotoGP momčad.

Petrona Yamaha 2021 2

Što se pak tiče ove sezone, Rossi će imati isti motocikl kao i Vinales i Quartararo u tvorničkoj momčadi, dok će njegov novi timski kolega i dobar prijatelj Franco Morbidelli voziti tzv. A-spec Plus motocikl, odnosno stari model s nekim evolucijskim dijelovima. Istina, to kovrčavog Talijana nije previše smetalo prošle sezone, kad je također vozio stari model, te je s 3 pobjede čak postao viceprvak, ali utoliko više čudi da Morbidelli, kao daleko najbolji vozač Yamahe prošle sezone, nije zaslužio i najbolji materijal za 2021.

Uglavnom, biti će to treća MotoGP sezona za Petronas Yamahu, a ujedno i treća sezona za Morbidellija u toj momčadi. Inače, Franco Morbidelli nije samo dobar prijatelj Valentina Rossija, nego je i bio prvi polaznik Rossijeve VR46 akademije. U međuvremenu je učenik nadmašio učitelja, pa će tako bitno mlađi Morbidelli, na nešto starijem motociklu, ipak biti glavna uzdanica momčadi Petronas.

Petrona Yamaha 2021 3

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

Video test: Aprilia Tuono 660

AR4I5588

Za vrijeme druženja s atraktivnom i brzom Aprilijom Tuono 660 snimili smo kratak video test, kojeg možete pogledati OVDJE.

Kompletan test jednog od najzanimljivijih noviteta ove sezone pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, koji će na kioske stići u drugoj polovici ožujka. U međuvremenu, naše prve pisane dojmove doznajte OVDJE, a više tehničkih detalja potražite OVDJE.

35 Tuono 660

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

  • Objavljeno u NOVITETI

Pramac Ducati: Dvije nove nade za 2021.

 8507806 modif.gallery full top md

Iako je Millera i Bagnaiu preuzela tvornička momčad, Pramac Ducati i ove godine ima perspektivne vozače. Upravo su ih i službeno predstavili.

Zapravo, Johann Zarco je čak bio u kombinacijama da završi u tvorničkoj momčadi Ducatija, ali je dvojba između njega i Bagnaie riješena kad se potonji, još na štakama, u Misanu vratio utrkama, te prvi vikend završio kao drugi, a drugi vikend bio prvi sve dok nije pao 6 krugova prije kraja.

 8507907 modif.gallery full top md

Tako je Zarco ipak završio u satelitskoj momčadi Pramac Ducati, ali on je zadovoljan i time, to više što će imati tvorničku podršku. Podsjetimo, nakon dvije Moto2 titule, Francuz je poprilično oduševio u svoje prve dvije MotoGP sezone s Tech3 Yamahom, ali onda se, nimalo neočekivano, mučio za upravljačem tvorničkog KTM-a, do te mjere da su se razišli sredinom sezone, na obostrano zadovoljstvo. Nakon toga je krajem 2019. dosta uspješno mijenjao Nakagamija na LCR Hondi, ali je bio bez angažmana za 2020. dok mu slamku spasa nije pružio Ducati.

U posljednji tren su ga smjestili u momčad Avintia, gdje je sa starim Ducatijem znao povremeno bljesnuti. Zapravo, učinio je to već na trećoj utrci sezone u Brnu, kad je završio kao treći, što je bio prvi podij uopće za momčad Avintia. Ukupno je dosad skupio sedam MotoGP podija, a nada se da će ove godine konačno doći i do prve pobjede u kraljevskoj klasi. Za to mu na raspolaganju stoji novi Desmosedici, koji će u početku biti istih specifikacija kao i motocikli u tvorničkoj momčadi, a tijekom sezone će evolucijske dijelove dobivati prije svog novog timskog kolege.

 8507484 modif.gallery full top md

A taj je timski kolega Jorge Martin 2018. osvojio Moto3 titulu na Hondi, da bi nakon toga dvije sezone vozio za KTM-ovu Moto2 momčad, te je za istog proizvođača 2021. trebao nastupati u MotoGP-u. No, Ducati im ga je preoteo, obećavši mu da će voziti novi Desmosedici u momčadi Pramac, odskočnoj daski za tvorničku momčad. Inače, Španjolac je prošle godine bio tek 5. u ukupnom poretku klase Moto2, no borio se za naslov prvaka tako dugo dok zbog zaraze koronavirusom nije morao propustiti dvije utrke.

Na kraju je Moto2 naslov potpuno zasluženo osvojio Bastianini, a viceprvak je bio Marini, s time da će i njih dvojica ove sezone voziti Ducati, ali za momčad Avintia. To znači da će na raspolaganju imati modele iz 2019., s evolucijskim dijelovima koje je Zarco skupio do kraja prošle sezone, a iako bi, dakle, po pitanju tehnike Martin trebao biti u maloj prednosti, iz trenutne se perspektive čini kako je borba za rookie vozača godine biti potpuno otvorena.

 a9x6850.gallery full top md 

 

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

Pretplati se na ovaj RSS feed