Novosti

Aprilia Mana X

Generacija "X"

ApriliaManaX-1MKonceptni modeli uvijek vesele one koji sa znatiželjom razmišljaju o tome kako će izgledati motocikli sutrašnjice. U Milanu smo imali prilike primijetiti da su goli motocikli te povratak osnovama smjer u kojem kreću dizajneri, a čini se i tržište.

Posjetitelji nedavnog milanskog sajma na Aprilijinom štandu su imali prilike razgledati konceptni model nazvan Mana X. Ovaj atraktivni motocikl koristi već poznatu mehaniku te okvir postojeće Mane, ali je gotovo posve ogoljen, pa umjesto izgleda gradskog motocikla nemalo podsjeća na američke "dirt-track" motocikle.


S obzirom da je ovaj koncept, koji pruža "jasan pogled u budućnost", nastao u Aprilijinom dizajnerskom studiju u Noaleu, a na čelu istog je Miguel Galluzzi, ne čudi naglašeni minimalizam. Za one koji ne znaju, ovaj Argentinac je davne 1992. godine svijetu podario sada već legendarni Ducati Monster, a i kod ovog modela se vodio filozofijom da je motociklu dovoljno imati sjedalo, spremnik goriva, agregat, dva kotača i upravljač. U vrlo lijepoj cjelini Mana X nudi upravo navedene elemente uz minimalnu količinu ostalih "suvišnih" dijelova.


Kako na ovom motociklu nema oplata, možemo reći da su svi elementi ujedno i vizualni čimbenici, a za početak je tu "bucmasta" pogonska grupa, iz koje kao da klija okvir od čeličnih cijevi. Sam agregat je identičan onome na "klasičnoj" Mani, ali njegove ispušne cijevi su sada smještene ispod, što će tehničari možda opravdati željom za famoznom centralizacijom masa, iako je svima jasno da je želja bila pogledima izložiti upadljivu stražnju vilicu, odnosno stražnji kraj.


Po uzoru na neke modele KTM-a aluminijska vilica je načinjena tako da su njezina unutarnja pojačanja zapravo okrenuta prema van i izložena pogledima, što povećava impresivan popis detalja koji krase ovaj motocikl. Gotovo da nema elementa koji možemo pogledati, a da nije promišljeno oblikovan i osmišljen. Bilo da se radi o stražnjem kraju s rukohvatima/spojlerima ili kućištu prednjih svjetala koja imitiraju leće starodobnih foto-aparata.


Zamijetili smo kako su ispušne cijevi oba cilindra mudro savinute kako bi im duljina bila jednaka, a pažljivi promatrači su možda uočili da se između njih smjestio amortizer stražnjeg ovjesa. Zanimljivo je da ovaj koncept nema nožne komande, već je komanda stražnja kočnica prebačena na lijevu ruku, a to sve ukazuje da bi Mana X mogla biti namijenjena mladoj urbanoj publici, u namjeri da im se ponudi atraktivna alternativa skuterima.


Što se izgleda tiče, možemo još primijetiti da žbičani naplatci znatno utječu na dojam motocikla, a pogotovo kada se straga nalazi guma Dunlop D427 dimenzija 180/70-16, koja je inače osmišljena za Harley-Davidson model Fat Bob. Tu su i nazubljeni diskovi, koji sada već poslovično iskaču iz pašteta, a sprijeda ih pritišću radijalna kliješta, koja su navodno stvorila izvjesne probleme. Dok na njima jasno piše Aprilia, vizualno će ih svi prepoznati kao Brembo proizvod, a urbana legenda kaže da nastaju u Kini - sigurni smo jedino da ih je moguće naći na aktualnim modelima Shiver, Mana i Dorsoduro.
Iako je dobronamjerno shvaćanje ovog koncepta da Aprilia svijetu želi ponuditi više, u kuloarima se šuška o tome da su prodajni rezultati modela Mana manji od očekivanja. Mana X predstavlja motocikl u čijoj proizvodnji je moguće koristiti veliki dio resursa koji već postoje i tako na čim jeftiniji način tržištu ponuditi nešto posve novo i privlačno.


Zapravo, možda možemo očekivati cijelu paletu različitih motocikala koji koriste ovu upečatljivu pogonsku grupu, a do tada nećemo skrivati simpatije prema Mani X. Makar izgleda kao gotov proizvod, radi se o konceptu, pa koliko god vam se sviđala, nemojte još stati u red pred lokalnom Aprilia trgovinom. Mi ćemo vas obavijestiti ako i kada za to dođe vrijeme.

fbmp ytmp imp