Novosti

BMW 1000 RR

'Kosooki' Bavarac kreće u proizvodnju


BMW-1MBMW je napokon predstavio cestovnu verziju svojega maksi sportaša S 1000 RR, rednoga četverocilindraša kojim se od ove godine natječe u SBK prvenstvu i koji najavljuje velike ambicije ove tvrtke na sportskom planu.

Prošlo je već dosta vremena od objavljivanja prvih špijunskih fotografija BMW-ovog cestovnog sportaša , a mi se još uvijek nismo u potpunosti navikli na činjenicu da će takvo što izaći iz proizvodnih hala bavarske tvornice i uputiti se u borbu s vladarima klase maksi sport 1000, velikom japanskom četvorkom koju čine Honda, Kawasaki, Yamaha i Suzuki.

 

Naime, BMW je tvrtka koja je tijekom cijeloga svoga postojanja stvarala vlastitu filozofiju kada se radi o motociklima i stekla vjernu klijentelu koja je tu filozofiju prihvatila i od nje ne odstupa. No, u posljednjih nekoliko godina BMW uz svoje stare kupce želi privući i neke nove, a to znači da se sve više nastoji probiti i u sportske sfere motociklizma. Živi dokaz za to je G 450 X, hard enduro koji se tek pojavio na tržištu, a već se pokazao vrlo dobrim motociklom koji ima ozbiljne ambicije da jednoga dana zauzme mjesto u vrhu svoje klase.

 

Jednako kao i u off road programu, BMW svoju ponudu proširuje i na cestovne sportske motocikle, a svoju ozbiljnost i u tom programu u potpunosti potkrjepljuju nastupom u svjetskom SBK prvenstvu. Nakon što smo već krajem prošle godine vidjeli natjecateljsku inačicu BMW-a S 1000 RR, napokon je svjetlo dana ugledala i serijska verzija, koja bi se prema najavama trebala naći u prodajnim salonima početkom ljeta.BMW-2M

 

Vizualno je BMW S 1000 RR izgubio gotovo sve karakterne crte koje su dosad krasile motocikle bavarskog proizvođača i da nema specifičnog logotipa s plavo-bijelim propelerom na bočnim oplatama, ovaj sportaš bi bez ikakvoga problema mogao proći kao tipični predstavnik japanske klase maksi sport.

 

Podaci s kojima je tvornica izašla još uvijek su vrlo šturi, no sada osim zapremine rednoga četverocilindraša (koja iznosi 999 kubičnih centimetara) znamo i omjer provrta i hoda, čija vrijednost iznosi 80 x 49,7 mm. To znači da će S 1000 RR imati najkraći hod klipa u klasi, kraći čak i od nove Yamahe R1, kod koje je taj omjer 78 x 52,2 mm.

 

Osim vrlo laganog i kompaktnog agregata, koji će prema svemu sudeći raditi na vrlo visokim okretajima, S 1000 RR opremljen je i brojnim elektronskim pomagalima kao što su ABS i dinamična kontrola proklizavanja. Zanimljivo je da su oba ova sustava razvijena za isključivo sportsku upotrebu i nude mogućnost prilagodbe zahtjevima vozača za specifične potrebe vožnje na cesti ili natjecateljskoj stazi.

 

Iako se u službenim podacima to nigdje ne spominje, pri podrobnijem promatranju objavljenih fotografija čini se da je novi BMW S 1000 RR opremljen i quick shifter mehanizmom, koji omogućava brzu promjenu stupnjeva prijenosa bez otpuštanja ručice gasa.

 

BMW-3MMotocikl će biti dostupan u četiri boje: srebrnoj, zelenoj, sivoj i natjecateljskoj bijelo-plavo-crvenoj. Najbolje od svega je da je najavljena cijena za Njemačku samo 15,500 eura. Znamo da će kod nas to biti znatno više, no nadamo se da ipak neće doseći nedostižne vrijednosti.

fbmp ytmp imp