Novosti

BMW Lo-Rider

Novi zadatak za starog boksera

BMWLoRider-1MUz tek osnovne potrepštine neophodne da bi vozač sjeo na motocikl i za nešto se prihvatio, oko karizmatičnog bokser agregata i pripadajućeg kardanskog prijenosa sazdan je posve novi koncept tvornički unikatnih motocikala.
Posve je jasno da će se odmah javiti puritanci među ljubiteljima unikata i reći da sve što koristi tvorničke dijelove ne može biti nazvano "custom" motociklom, ali u BMW-u drugačije gledaju na stvari.
Naime, nakon što je prije nekoliko godina prestala proizvodnja njihovog tek umjereno uspješnog custom modela R 1200 C, Bavarci nisu dokono sjedili. Kada je postalo jasno da se provrt i hod njihovog legendarnog agregata ne može povećavati do dimenzija potrebnih za praćenje konkurencije odlučili su krenuti u posve drugom smjeru, a rezultat je pred nama.

Kako smo već rekli, cijeli motocikl je sagrađen oko zrakom hlađenog dvocilindraša bokser koncepcije, čija zapremina iznosi 1.170 kubičnih centimetara. Na njega se straga hvata Paralever sustav ovjesa, sastavljen od uvijek atraktivne jednostrane vilice i tradicionalnog kardanskog prijenosa. Za prednji ovjes je odabrana izokrenuta vilica, kako bi motocikl bio kompaktniji i vizualno jednostavniji, dok Lo-Rider počiva na žbičanim naplatcima i koristi upadljive nazubljene disk kočnice.BMWLoRider-2M

Osim do sada navedenog te spremnika goriva sve ostale komponente je moguće mijenjati. Upravo u ovoj modularnosti je i bit koncepta koji zapravo sadrži znatno više promišljanja od samog dizajna. Naime, elementi poput ispušnog sustava, sjedala i sličnog bi se trebali nuditi u različitim izvedbama, a na kupcu je da odabere kombinaciju koju će u tvornici upravo za njega načiniti.

Naravno da će kupac moći odabrati i boju ove mišićave zvijeri, koja je mit o BMW-u kao konzervativnoj tvornici primila za vrat i isprašila ga tako da se neće uskoro vratiti. Ako su ekstremni koncepti poput ovoga put koji stručnjaci predviđaju BMW motociklima u budućnosti, imaju našu punu podršku.

Iako se, kao i uvijek kada je riječ o konceptnim modelima, radi o načinu ispitivanja tržišta, iz BMW-a su natuknuli da ukoliko reakcije budu povoljne (a ne vidimo zašto ne bi bile) mogu u roku od 18 mjeseci pokrenuti serijsku proizvodnju ovog motocikla. Pomisao na motocikl koji kombinira bavarsku kvalitetu i pouzdanost s izgledom kojem je jedina namjena uzbuditi osjećaje čini od nas prave obožavatelje Lo-Ridera.

fbmp ytmp imp