Novosti

Derbi GPR Racing 125 4T

 

DerbiGPR-1MSvojim najnovijim uratkom Derbi se i u klasi sportskih 125-tica priklanja trendu proizvodnje ekološki prihvatljivijih četverotaktnih modela. Iako performansama i cijenom ne može konkurirati svom dvotaktnom prethodniku, novi GPR Racing to kompenzira svojim bitno unaprijeđenim dizajnom i najmodernijom tehnologijom.

Iako je najproduktivniji baš u kategoriji motocikala zapremine do 125 ccm, Derbi dosada nije imao model kojim bi se mogao ozbiljnije približiti tronu najboljih u najprestižnijoj kategoriji sportskih jurilica. Dosadašnji GPR Racing 125 je bio zanimljiv model opremljen solidnom ciklistikom, no na tržište je stigao u trenutku kada su dvotaktni motocikli već godinama bili na silaznoj putanji, a uz to je bio opremljen i vremešnim japanskim agregatom, te u cjelini gledano nije mogao parirati jednoj Apriliji RS 125.

 


Iako je naslijedio ime, novi GPR Racing zapravo ima jako malo zajedničkog za svojim prethodnikom. Za početak, umjesto zastarjelog dvotaktnog agregata sada ga pokreće ekološki prihvatljiviji i tekućinom hlađeni četverotaktni Piaggio agregat izveden po najnovijoj modi. Sa svoje dvije bregaste osovine i četiri ventila po cilindru taj je jednocilindraš sposoban razviti 15 KS pri 9.250 okr/min, što znači da broji 7 KS manje od svog prethodnika, ali i da su maksimalno iskorištena ograničenja koja vrijede za kategoriju A1. DerbiGPR-2M

 

Kako bi se ukupni potencijali agregata mogli što kvalitetnije iskoristiti, tu je i mjenjačka kutija sa 6 brzina, ali i najmodernija ciklistika zahvaljujući kojoj novi GPR može konkurirati za titulu najatraktivnijeg među četverotaktnim sportskim modelima. Štoviše, novi je Derbi po nekim primijenjenim tehničkim rješenjima najopremljeniji model u razredu četverotaktnih sportskih 125-tica. Tu prije svega mislimo na korištenje aluminijskog dvogrednog okvira, kojim GPR Racing 125 4T  uvodi nove trendove u ovu kategoriju i zahvaljujući kojem je sa deklariranih 120 kg za 6,5 kg lakši od svojeg najvećeg konkurenta Yamahe YZF R-125.


Osim toga, tu je i korištenje upside-down prednje vilice promjera 40 mm, te asimetrične stražnje vilice, koja je izravno spojena sa stražnjim amortizerom bez progresivnog polužja. Ukupnom sportskom dojmu svakako pridonosi i relativno skroman hod ovjesa od 110 mm sprijeda i 120 mm straga, kao i činjenica da prednji disk promjera 300 mm grizu radijalna kočiona kliješta. U odnosu na dvotaktnog prethodnika, stražnjem je disku povećan promjer sa 180 na 218 mm, dok je istovremeno stražnja guma (dimenzija 130/70-17) za jedan broj uža, što bi se trebalo povoljno odraziti na ukupnu okretnost.


Jasno, priča o bilo kojem sportskom motociklu nema smisla ako nije popraćena i atraktivnim dizajnom, a tu GPR Racing 125 4T doista ne mora imati komplekse. Za razliku od konkurenata, koji se moraju držati nekih osnovnih obrazaca oblikovanja kakve su nametnuli snažniji sportski modeli, u Derbiju su mogli dati maštu na volju i stvoriti originalan motocikl koji u konačnici svejedno koketira sa japanskim uspješnicama bitno veće zapremine.


Potpuno digitalna i informacijama bogata ploča s instrumentima stavlja 'točku na i' modernom pristupu konstruiranja ovog motocikla, a za dodatno zadovoljstvo budućeg kupca tu je i promijenjena ergonomija, odnosno nešto prostraniji i udobniji smještaj vozača.

fbmp ytmp imp