Novosti

Ekskluzivno iz Portugala

Vozili smo novi BMW S 1000 RR

 

S1000RR-1MBMW je na tržište napokon pustio svoj najsportskiji motocikl u zadnjih 30 godina,  a mi smo ga prvi i jedini iz Hrvatske testirali pa vam ovdje donosimo naše prve dojmove.


Najnovije bavarsko čudo nema niti jednu BMW-ovu uobičajenu dosjetku poput Telelevera, Paralevera, bokser motora i slično. Na popisu dodatne opreme uz nadoplatu je tek ABS najnovije generacije razvijen na stazi za sportske motocikle te elektroničke novosti poput prave kontrole proklizavanja, Quick Shiftera za mijenjanje brzina bez otpuštanja gasa i uporabe spojke te alarmnog protuprovalnog uređaja.

 

Mi smo na Portugalskoj pisti Portimao isprobali verziju sa svom dodatnom opremom.

Iako je koncepcijom S 1000 RR identičan motociklima s Dalekog Istoka koji godinama vladaju ovom klasom, Bavarac za stol donosi i mnoštvo elektronike koja će mu nesumnjivo pomoći iskoristiti 193 raspoložive konjske snage. S 1000 RR predstavlja veliki zaokret u BMW-ovoj dosad uvriježenoj viziji motocikala, budući da je ovaj model u potpunosti prihvatio koncepciju rednoga četverocilindraša kakvu već godinama koriste japanski motocikli. Prazan teži 183 kg, a sa svim tekućinama ta se težina penje na 204 kg ili 206,5 u verziji opremljenoj ABS kočnicama.

 

Novi BMW S 1000 RR zanimljivo je riješen i s vizualnog gledišta, a u oči osobito upada asimetrični svjetlosni sklop za koji su u BMW-u dobili nadahnuće na svjetskom Endurance prvenstvu. Tako glavno svjetlo ima oblik sličan startnom broju na natjecateljskim motociklima, dok je dugo svjetlo znatno manje i gotovo pravilnog okruglog oblika.

 

Radna zapremina novoga BMW-ovog rednog četverocilindraša iznosi 999 kubičnih centimetara, a vrijednosti provrta i hoda su mu 80,0 x 49,7 mm. Zbog vrlo kratkog hoda maksimalna snaga bavarskog Superbikea iznosi 193 KS pri visokih 13,000 okr/min, dok mu je najveći okretni moment 112 Nm pri 9,750 okr/min, a i omjer kompresije je vrlo visokih 13:1.

 

Prednji ovjes čini upside-down vilica promjera čak 46 mm, za razliku od 43 mm uobičajenih za ovu klasu, dok se straga nalazi monoamotrizer koji osim klasičnih mogućnosti podešavanja nudi i mogućnost podešavanja visine stražnjega kraja u rasponu od 10 mm. Međuosovinski razmak iznosi 1.432 mm, kut upravljača je 66,1°, a predtrag 95,9 mm.

 

Kočioni sustav naprijed čini montirani dvostruki disk promjera 320 mm s radijalnim kliještima, dok je straga jednostruki disk promjera 220 mm. No jedna od tehničkih poslastica je inteligentni 'trkaći' ABS koji BMW nudi u dodatnoj opremi, a koji djeluje u direktnoj vezi s također opcijskom kontrolom proklizavanja (DTC).

 

U vožnji najviše dojmljiv Traction Control

Sustav ima četiri raspoloživa stupnja, koji za razliku od dosadašnje kontrole proklizavanja na BMW-ovim motociklima uzimaju u obzir i nagib motocikla te prema tome odlučuju koliko će snage biti na raspolaganju stražnjem kotaču. Taj elektonički detalj nam se najviše svidio na motociklu. Jednostavno mu je nemoguće zanijeti stražnji kraj i maksimalno je siguran.

 

Osim toga ne troši gumu kao konkurentni modeli. Primjerice na istoj stazi vozili smo Ducati 1198 S sa kontolom proklizavanja koji je približno dobro funkcionirao ali je motocikl pojeo stražnju gumu. Zašto je BMW kontrola bolja od ostalih na tržištu detaljno ćemo vam objasniti u tiskanom izdanju Moto Pulsa.

 

S 1000 RR je vrlo snažan na visokim okretajima, čak bi se usudili reći najsnažniji od konkurenata i prije našeg usporednog testa kojeg planiramo za proljeće, no na nižim okretajima nije toliko uvjerljiv kao primjerice Yamaha i Aprilia. No, za konačnu ocjenu ćemo pričekati proljeće kada ćemo ih suprotstaviti na istoj stazi s istim gumama. Bilo kako bilo, BMW je već sa ovim svojim prvim modelom dostigao konkurente, ako ne i prestigao. Više o samim dojmovima u vožnji sa staze Portimao pročitajte u Motopulsu koji vas čeka 10.01.2010 na kioscima.

 

Dolazi početkom godine, najskuplji od konkurenata

Zastupnik za Hrvatsku Tomić&Co cijenu još nije formirao, ali očekujemo oko 136.500 kn za osnovnu verziju, te 162.000 za verziju sa kontrolom proklizavanja, ABS-om, Quick Shifterom i alarmom. U Europi na tržište dolazi 05.12. ove godine. sa cijenom oko 16.000 Eura za osnovnu verziju. Novi BMW S 1000 RR bit će dostupan u srebrnoj, sivoj te žućkasto-zelenoj boji, a za nešto više novca bit će dostupan i u natjecateljskoj plavo-bijeloj kombinaciji boja BMW-ovog Superbike tima.

S1000RR-2M S1000RR-3M S1000RR-4M
S1000RR-5M S1000RR-6M S1000RR-7M

 











 

Više u ovoj kategoriji: « Moto Morini Granpasso 1200 Yamaha »
fbmp ytmp imp