Novosti

Harley-Davidson 883 Iron

Željezo je zakon!

 

HD883-1MHarley-Davidson se protiv recesije bori davanjem otkaza, ali i predstavljanjem ekonomičnog modela financijski prihvatljivog širem rasponu kupaca. Najjeftiniji Sportster se od sada zove Iron.

 

Lišen plastičnih dijelova, Iron je oslobođen i sjaja, pa osim mat crne kupci mogu odabrati jedino (pogađate!) mat srebrnu, dok iz sveg ovog "mraka" odskaču kromirane cijevi ispušnog sustava. Tako bismo sažeto opisali najpristupačniji Harley-Davidson u ponudi.


Svjetska ekonomija je u krizi, iako nam i neke druge riječi na "k" padaju na pamet. Pogledamo li samo nama zanimljivu motociklističku scenu, primijetit ćemo da prodajni rezultati podbacuju čak i u odnosu na najcrnja predviđanja, donedavno snažne tvrtke objavljuju gubitke, a budućnost je neizvjesna. Iako ne volimo i mi ponavljati ovakve priče, ne možemo se oteti dojmu da su u Harley-Davidsonu priznali stanje kakvo jest, pa u želji da se dodvore kupcima predstavili najjeftiniji model u ponudi.


Tko primjećuje naglašene sličnosti s dvije godine starijim modelom Nightster ne treba pomisliti da raspolaže vidovnjačkim sposobnostima. Naime, Iron koristi veliki dio istih, odnosno sličnih komponenti, ponajprije onih vizualnih. Iako bi bilo teško reći da se komponente ovjesa i okvir na ovim modelima razlikuju, izvjesno je da "novajlija" među Sportsterima koristi manji od dva ponuđena agregata, dakle onaj zapremine 883 kubična centimetra. Tradicionalno se radi o zrakom hlađenom V-2 agregatu s razmakom između cilindara od 45 stupnjeva, a blagu inklinaciju ka modernom osigurava elektronski sustav ubrizgavanja goriva.HD883-2M

 

Pažljivi promatrači će uočiti i naplatke od lakog lijeva s 13 krakova, od kojih je prednji promjera 19, a stražnji 16 inča, a lako je vidjeti i da su kočnice tipično umjerene, po jedan disk straga i sprijeda. Ovaj model vizualno određuju nisko sjedalo, centralno postavljene nožne komande, ravan upravljač te "podrezani" blatobrani. 883 Iron je dostupan u mat crnoj ili mat srebrnoj boji, koja ga meće uz rame s otalim "zločestim dečkima" Harley-Davidson ponude. Osim niskog sjedala koje olakšava dosezanje podloge njegovi tvorci imaju ideju kupce privući i (relativno) niskom cijenom.

fbmp ytmp imp