Novosti

Husquarna SMQ

Iskorak u stranu

HusqvarnaSMQMNismo sigurni da li za Husquarnu pod paskom BMW-a ova studija predstavlja istinski moguć izgled budućnosti ili tek pokaznu vježbu dokonih dizajnera, ali nije upitno da SMQ odskače od svih do sada viđenih modela ove kuće.

Poznavatelji industrijskog dizajna sugeriraju da od početnih skica do jednog ovakvog prototipa treba proći razdoblje od dvije do četiri godine, pa dizajn modela SMQ ne povezuju s novijom povijesti koja uključuje bavarske vlasnike.


Mi smo pak skloniji vjerovati da u današnje vrijeme nije potrebno toliko dugo za stvaranje koncepta, a isto tako sumnjamo da bi Bavarci, koji ostavljaju dojam poklonika potpune kontrole, dozvolili predstavljanje nečega što se ne podudara s njihovim planovima.


Bilo kako bilo, SMQ je u Milanu predstavljen svijetu, a radi se o konceptu gradskog motocikla koji je iznimno okretan, lagan i uzak. Zvuči poznato? Ne radi se o renesansi u svijetu motocikala, jer već sada postoji barem desetak modela koji ispunjavaju spomenute uvjete, ali SMQ u ovu kombinaciju donosi pomalo čudnu i ekscentričnu privlačnost.


Kao i neki drugi konceptni modeli predstavljeni u Milanu, Husquarna koristi recept minimalizma, a znamo da to u ovom slučaju uključuje naplatke promjera 17 cola, jednocilindrični agregat zapremine 450 ccm, cjevasti okvir te izokrenutu prednju vilicu. Promatramo li SMQ iz pravog kuta, primijetit ćemo da je cijeli motocikl (osim upravljača) izuzetno uzak, a pogled dodatno privlači i specifična prednja maska, u kojoj se osim prednjeg svijetla nalazi i hladnjak rashladne tekućine.


Zanimljivi su i tehnički detalji koji neodoljivo asociraju na BMW G 450 X, a to su cilindar polegnut prema naprijed, okvir te izlazno vratilo mjenjačke kutije, čija os se podudara s osi hvatišta stražnje vilice. Netom opisano nam ipak daje za pravo misliti kako je ovaj model osmišljen s velikim uplivom iz BMW-a. Što još reći osim da velika radijalna kočiona kliješta potpisuje Brembo, a tu je i nazubljeni disk velikog promjera.
Neka nitko ne zamjeri ako Husquarnu SMQ proglasimo blago ružnom, ali istovremeno je ovaj motocikl na čudan način privlačan, a kolokvijalno bismo rekli i "cool".

fbmp ytmp imp