Novosti

Kawasaki Z-1000

Ekskluzivno iz Španjolske

 

Kawasaki-Z1000-1MNa samom jugu Španjolske prisustvovali smo svjetskoj prezentaciji najnovijeg Kawasakijevog nakeda za 2010. koji je temeljito obnovljen i puca na titulu Kralja Nakeda sljedeće godine


 

Jači, brži agresivniji

 

Kawasaki je jedina japanska tvrtka koja nije podlegla recesiji i u punom svjetlu predstavlja svoj najveći "goli" adut za 2010. Prisjetimo se, Kawasaki je jedini od japanske četvorke imao svjetsku press konferenciju u Milanu svojih novih modela, i jedini je do sada pozvao svjetsku novinarsku elitu na dimamičku prezentaciju, i to već drugu za redom.

 

Nakon novog GTR-a 1400 koji smo vozili u Italiji prošlog mjeseca i Z 1000 kojeg vam ovdje predstavljamo, već je najavljena i test prezentacija obnovljenog Versysa 650 za početak sljedeće godine.

 

Z 1000 za 2010. nije donio samo redizajn kako bismo to očekivali s obzirom na krizu kod koje se troškovi razvoja režu na minimum, već je kompletno nov. Najveća novost je potpuno novi aluminijski okvir i ovjes potpuno podesiv po svim parametrima.

 

Dizajn ne skriva da Z 1000 želi biti streetfighter za kojim će se okretati i stari i mladi. Povećanje zapremine za 10% rezultiralo je upravo toliko većim okretnim momentom i snagom.

 

Čvrst i siguran u vožnji

 

Iako biste na prvi pogled pomislili da je Z 1000 u vožnji divlji i nervozan, on se vozi lagano i bez stresa zahvaljujući novoj elektronici koja je ispeglala krivulju snage i momenta do savršenstva te eliminirala "on-off" trzaje kod vožnje stani-kreni.

 

Najbolji element koji nam se svidio na ovom modelu svakako je ovjes. Nešto tvrđe podešen za zavojite Andaluzijske ceste od standardne postave, više nimalo ne širi putanju, što nam je bila zamjerka na starom modelu i sada reže zavoje precizno kao  britvom. I korekcije usred zavoja se lagano izvode. Eliminirano je i tvrdo sjedalo prošlog modela, pa na novom modelu možete voziti čitav dan bez bojazni da će vam stražnjica utrnuti.

 

Položaj vozača je umjereno agresivan i dvojak, pa ćemo spomenuti da su oslonci za noge postavljeni izrazito sportski, visoko i pomaknuti prema nazad, dok je upravljač touring udoban.

 

Vibracije su ostale sastavni dio imidža ovog modela. Više o njegovim lošim i dobrim stranama otkriti ćemo vam u tiskovnom izdanju koje vaš čeka na kioscima 10.01.2010.

 

Najavljena cijena u Europi  je 11.000 Eura, a u Hrvatskoj bi, zahvaljujući uvozniku DKS, najavljena cijena trebala biti i nešto manja kako bi Z1000 već u startu bio vrlo konkurentan. U ponudi će biti i verzija s ABS-om.

 


Kawasaki-Z1000-1M Kawasaki-Z1000-2M Kawasaki-Z1000-3M
Kawasaki-Z1000-4M Kawasaki-Z1000-5M Kawasaki-Z1000-6M
Kawasaki-Z1000-7M Kawasaki-Z1000-8M Kawasaki-Z1000-9M



















 

Više u ovoj kategoriji: « Rekordi MotoGP »
fbmp ytmp imp