Novosti

MOTO GP

MotoGP raste na 1000 ccm

 

DucatiGP9MI službeno je potvrđeno da će 2012. godine MotoGP motociklima zapremina porasti na 1.000 ccm. Predsjednik FIM-a Vitto Ippolito i predsjednik Dorne Carmelo Ezpeleta...


... i službeno su najavili novu promjenu pravila u MotoGP prvenstvu. Nakon što se spuštanje zapremine sa 990 ccm na 800 ccm pokazalo jednako beskorisnim po pitanju povećanju sigurnosti koliko i učinkovitim po pitanju smanjivanja atraktivnosti, čelnici prvenstva spremni su se posipati pepelom i ponovo uvesti u igru kapacitetnije agregate.

 

Oni bi trebali donijeti i spektakularnije prolaske kroz zavoje, čak i ako se pritom kojim slučajem ozbiljnije ne ograniči korištenje elektronike.

Do početka iduće sezone trebala bi se održati još barem dva sastanka na tu temu, no već se sada zna da će pogonski agregati od 2012. moći imati 4 cilindra, ukupnu zapreminu ne veću od 1.000 ccm, te provrt od maksimalnih 81 mm.

 

S obzirom na to svi agregati današnjih litarskih sportskih motocikala odgovaraju tim zahtjevima (BMW S 1000 RR se sa svojih 80 mm jedini opasno približio tom rubu), tako formirana pravila ostaju sasvim na tragu špekulacija o tome da se time zapravo želi u MotoGP prvenstvo uvesti ekonomski isplativija formula prema kojoj bi se u prototipovima mogli koristiti i modificirani agregati preuzeti iz serijskih motocikala.

Drugim riječima, mogli bi se koristiti agregati vrlo slični onima koje sada viđamo u Superbike prvenstvu.

 

Ne treba posebno napominjati da se od toga diže kosa na glavi promotoru Superbikea čiji odvjetnici već ionako rade prekovremeno zbog toga jer nova Moto2 klasa, po njihovom mišljenju, postala previše bliska Supersportu. Ezpeleta je itekako svjestan da time otvara novu frontu u svojem sukobu s konkurentnim prvenstvom, no vjerojatno se nije mogao sjetiti ničeg boljeg u pokušaju da MotoGP učini financijskim prihvatljivijim i tako poveća brojnost proizvođača, ali i privatnih timova koji se nadaju kako će takve tvornički pripremljene agregate nabavljati po povoljnoj cijeni i onda ih ugrađivati u svoje okvire po receptu sličnom onome u nadolazećem Moto2 prvenstvu.

Više u ovoj kategoriji: « FIM Eco Enduro Husqvarna TE 250 »
fbmp ytmp imp