Novosti

MotoGP

Tko će zamijeniti Rossija?

 

Rossi-zamjena-1MOnog trenutka kada je postalo jasno da će Rossi izbivati mjesecima, počele su špekulacije o tome tko će ga privremeno zamijeniti. Edwards, Spies ili neki od testnih...


... vozača Yamahe čine se logičnim odabirom, ali uz malo mašte u kombinaciju upadaju i McCoy ili Takahashi

U Silverstoneu i Assenu Rossijeva strana garaže može biti potpuno prazna, no pravila nalažu da mu do utrke u Barceloni, koja je za mjesec dana, moraju naći zamjenu.  Da se Talijan ovako polomio prošle godine, vodstvo Yamahe Racinga bi vjerojatno imalo veću mogućnost odabira, ali u međuvremenu je na scenu stupila nova Moto2 klasa i  apsorbirala veliki broj vozača koji su dosad bili na marginama MotoGP-a.

 

Rossi-zamjena-2MZato se kao jedna od logičnijih opcija nudi mogućnost u tvorničku momčad preuzeti nekoga iz Tech3 Yamahe, a da se onda u tu privatnu momčad pošalje jednog od testnih vozača. Sličnu su stvar prošle godine izveli i u Ducatiju kada su kao zamjenu za Stonera u tvorničku momčad povukli Kallia, dok su na njegovo mjesto u Pramac Ducati postavili Espargaroa. S obzirom na to da bi druge godine ionako trebao završiti u tvorničkoj momčadi, Spies bi privremenim i prijevremenim prelaskom iz Tech 3 u Fiat-Yamahu mogao steći korisno iskustvo. Problem je samo da li bi mu to dopustili s obzirom na to da on kao rookie vozač ove godine još nema pravo nastupa u tvorničkoj momčadi, no isto je prošle godine vrijedilo i za Kallia. Druga mogućnost je da se Edwards vrati u svoju staru momčad, no on vjerojatno nema takvih ambicija budući mu je u Tech 3 Yamahi puno ležernije, a osim toga, trenutno ionako ima i previše problema sa samim sobom svojom vozačkom formom.

 

Ako odu Spies ili Edwards tko će njih zamijeniti u Tech 3 momčadi. Možda Yuki Takahashi koji za spomenutu momčad nastupa u Moto2 klasi, a prošle je godine pola sezone nastupao kao MotoGP vozač. S obzirom na to spomenuto iskustvo, kao i na činjenicu da već sada poprilično zaostaje za vodećim vozačima u svojoj klasi, Takahashi nema što izgubiti te bi mirne duše mogao ponovo iskusiti MotoGP motocikle. Pritom se čak čini nekako najjednostavnijim da Takahashi umjesto zamjene za Spiesa i Edwardsa sjedne izravno na Rossijev motocikl i tako privatnu Yamahinu momčad ostavi netaknutom.

U svakom slučaju, Takahashi nam se čini puno dostojnija zamjena za Rossija od često spominjanih testnih vozača Yamahe koji su na zimskim testiranjima pokazali da teško drže korak s MotoGP elitom. No, sve su to samo neke od bezbroj mogućih kalkulacija. Jedna od zanimljivijih koja nam trenutno pada na pamet je i povratak McCoya. Možda je sve to samo zgodna podudarnost, ali Garry McCoy je dao otkaz svoj nesuđenoj momčadi FB Corse odmah nakon što je Rossi slomio nogu. Podsjetimo, FB Corse je trebala biti nova MotoGP momčad sa vlastitim snagama razvijenim motociklom, no još uvijek nije svanuo dan njihova ulaska u prvenstvo, a McCoy misli ni da neće. S obzirom na to da se on cijelo vrijeme pripremao za nastup u MotoGP-u, McCoy tvrdi da je u naponu forme i da mu je glavna ambicija povratak u svjetsko prvenstvo. Možda su ga čuli u Yamahi i prisjetili se Australčevih bravuroznih izvedbi na njihovom tada još dvotaktnom monstrumu u Red-Bull bojama.

Više u ovoj kategoriji: « Zanimljivost V8 tricikl »
fbmp ytmp imp