Novosti

Neuhvatljivi Stoner

MotoGP-AustralijaXX

Stoner je toliko uvjerljivo slavio u Phillip Islandu da njegova četvrta uzastopna pobjeda u rodnoj Australiji ni u jednom trenutku nije došla u pitanje. Zato je bilo podosta neizvjesnih dvoboja nešto niže u poretku.

 

MotoGP nije nogomet, pa da bi igranje na domaćem terenu trebalo donijeti prednost, no izgleda da to nitko nije rekao Casey Stoneru. On posljednje četiri godine ne samo da je apsolutno nepobjediv na utrci za VN Australije u Phillip Islandu, nego čitavo to vrijeme samo jedan jedini krug nije proveo u vodstvu. Ne čudi zato da je vozač Ducatija do svoje treće ovogodišnje pobjede došao toliko uvjerljivo da je i u ovako prestižnom društvu bio klasa na sebe. Donekle ga je mogao pratiti samo novi svjetski prvak Lorenzo, no i on je to činio samo izdaleka i na kraju je ubilježio zaostatak od više od 8 sekundi.

 

Trećeplasirani Rossi je zaostao ogromnih 18 sekundi, no svejedno je uspio u naumu da već treću utrku zaredom bude u centru pažnje. Nakon loših kvalifikacija i isto takvog starta, Talijanu je trebalo nekoliko krugova da se probije kroz promet i domogne trećeg mjesta. Ozbiljnu zapreku na tom putu su mu predstavljali dobro raspoloženi Spies i Simoncelli, a kada ih je uspio obići za sobom je povukao i Haydena. Amerikanac je strpljivo čekao svoju priliku, da bi samo tri kruga prije kraja odlučio nadmudriti Rossija i probiti se na treće mjesto. Rossi je svoj odgovor na taj manevar ostavio za posljednji krug kada se poprilično beskompromisno progurao pored Haydena kojeg su na kraju samo 4 stotinke sekunde odvojile od stajanja podiju.

 

Nakon što je cijelu utrku s njim odrađivao okršaj, Spies je pred sam kraj uspio Simoncellija ostaviti iza sebe, što mu nije donijelo samo osvajanje petog mjesta, nego i osvajanje dvije počasne titule. Naime, Simoncelli je tim osvajanjem šestog mjesta izgubio sve teoretske šanse da Spiesu preotme naslov najboljeg vozača privatne momčadi kao i naslov u konkurenciji rookie godine. Edwards je u Australiji bio podosta usamljen i na kraju je osvojio solidno sedmo mjesto, dok su desetak sekundi iz njega ciljem projurili Espargaro i Melandri, međusobno razdvojeni za samo jednu desetinku sekunde.

 

Iako je osvojeno deseto mjesto ispod njegovih ambicija, de Puniet se ne može požaliti na to da nije odvozio uzbudljivu utrku. Nakon što je u jednom trenutku izletio sa staze te se natrag probijao kroz duboko blato, de Puniet je bio uvjerljivo posljednji u poretku, no do kraja se svejedno uspio probiti pored četvorice vozača. Bio je treptaj oka brži od Kallia, kojem je to bila posljednja MotoGP utrka u karijeri, a sasvim blizu je bio i dvanaesti Bautista, koji je za de Punietom kaskao manje od jedne desetinke sekunde. Derbi začelja odradili su trinaesti Aoyama i četrnaesti Barbera razdvojeni sa samo 2 stotinke.

 

Zbog kvara amortizera volana utrku nije završio Dovizioso, dok njegov timski kolega Pedrosa nije ni nastupio nakon što se mučio na treninzima sa još uvijek previše svježim višestrukim prijelomom ključne kosti. Na startu se nije našao ni Capirossi koji je nezaliječenom prstu i bolnom gležnju na kvalifikacijama pridodao i ozljedu noge u području bliskom intimnoj zoni.

 

Pedrosino nenastupanje i dobri rezultati Stonera i Rossija, ponovo su rasplamsali borbu za osvajanje naslova titule viceprvaka. Bude li to kojim slučajem Rossi, Yamaha će ponovo osvojiti sve što se je osvojiti dalo. Naime, uz Lorenza kao novog svjetskog prvaka, Fiat-Yamaha je u Australiji potvrdila i naslov u konkurenciji momčadi, a sasvim su blizu obrane titule u kategoriji konstruktora. Tome treba pridonijeti i već spomenute Spiesove naslove u konkurenciji novajlije i privatnika godine.

fbmp ytmp imp